Balassagyarmat díszpolgára, a Dr. Kenessey Albert Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa, Dr. Csekey László kereste meg szerkesztőségünket, hogy reagáljon a baloldali ellenzék nyilatkozataiból kihámozható egészségügyi tervekre. Csekey szerint a baloldal be akarja zárni a gyarmatihoz hasonló városi kórházakat.

– László Imre évfolyamtársam volt – egykor a Honvéd kórház főigazgatója, jelenleg DK-s politikus, Budapest XI. kerület polgármestere -, megdöbbenve hallgattam szavait az ATV-ben, amikor arról nyilatkozott, hogy a jelenlegi 164 magyarországi kórházszám nagyon magas, bőven elégséges lenne 90-100 intézmény az ellátáshoz – kezdi szavait CsekeyLászló. – Ezt tetézte a DK-s háziorvos, a mostani hatpárti Gyurcsány koalíció “árnyékkormányának” egészségügyi felelőse, amikor ugyancsak az ATV élő adásában mondta el, hogy a kisvárosi kórházak alacsony “progresszivitásuk” miatt nem alkalmasak jó ellátás biztosítására, ezért létre kell hozni “10-15 nagy egészségügyi centrumot”, ahol biztosítható a megfelelő szintű ellátás.

Például azokat a szülészeteket, ahol nincs évente ötszáz szülés, azokat meg kellene szüntetni. Márki-Zay, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is említette a nem eléggé kihasznált sürgősségi és szülészeti osztályok megszüntetésének szükségét. Őrült elképzelések, amelyek sem a mobilitási lehetőségeket, sem a földrajzi viszonyokat, sem a különböző régiókban élők egészségügyi állapotát nem veszik figyelembe. Balassagyarmaton a covid járvány előtt 400-500 gyermek született évente, akkor most ez a szülészet is veszélybe kerül? A sürgősségi osztályok lényege, miként a belgyógyászati vagy a neurológiai osztályoké is az, hogy minél közelebb legyenek a lakosokhoz. Egy szívrohamot vagy stroke-ot kapott ember túlélési esélyeit minden szállítással töltött többletperc csökkenti. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Márki-Zay magánellátások bevonásáról, meg piaci szemlélet bevezetéséről beszél, akkor ismét felrémlik egy 2007-hez hasonló Gyurcsányi megszorítás képe.

– Ne dőljön be senki a baloldal hamis ígéreteinek, hogy sokkal jobbá teszik a jelenlegi ellátást, hiszen 2002-ben is ezt ígérték, aztán 2007-ben nemcsak vizitdíjat vezettek be, hanem bezártak 11 kórházat, megszüntettek 16 ezer aktív ágyat, kivontak 650 milliárd forintot az egészségügyből és az ellátás sokkal rosszabb lett. Balassagyarmaton emlékezzen mindenki, hogy 4 osztályt zártak be: megszűnt a bőrgyógyászati, a fül-orrgége, az urológiai és az akkor az északi régió legjobb szemészeti osztálya is. 75 gyarmati kórházi dolgozó került utcára akkor – zárta szavait Dr. Csekey László.