Kisebb botrányt okozott az elmúlt hetekben a gyarmati képviselő-testület üléseiről notóriusan hiányzó Gyenes Szilárd ellenzéki képviselő ügye, melyre Huszár Péter alpolgármester hívta fel a figyelmet.

Gyenes közösségi oldalán közölt interjújában országos politikai elfoglaltságaival magyarázta a hiányzását, illetve azzal, hogy „a Fidesz többsége és a jól tapintható mentalitásuk miatt, a helyi képviselői munka formális”.

Huszár Péter alpolgármester kigyűjtötte a statisztikát, mely szerint például 2021-ben a megtartott 9 képviselő-testületi ülésről 8 esetben volt távol Gyenes, míg a 6 bizottsági ülés egyiken sem jelent meg.

– A teljes hiányzási lista 2021-ben úgy néz ki – ismertette sajtótájékoztatóján Huszár Péter –, hogy a szintén ellenzéki Szedlák Sándor 4 alkalommal, Lombos István, Győri János és Hajnal Sándor 2 alkalommal, a fideszes Münzberg Gusztáv pedig 1 alkalommal hiányzott, a többiek minden ülésen részt vettek. Ha ehhez hozzávesszük az év egyetlen Közmeghallgatását is, amely szintén testületi ülésnek minősül, akkor Gyenes, Szedlák és Lombos hiányzása további eggyel növekszik.

Az alpolgármester elmondta, eskü kötelezi a képviselőket, hogy az önkormányzat munkájában részt vegyenek, ráadásul ezért nem kevés tiszteletdíjat is kapnak.

Balassagyarmat honlapján – több önkormányzattal ellentétben – olvasható a képviselők vagyonnyilatkozata mellett tiszteletdíjuk összegének felsorolása is, e szerint képviselőként Gyenes Szilárd 121 500 forintot kap, minden hónapban.

Huszár Péter szerint hiteltelen Gyenes Szilárd fogadkozása az ország és a választókörzet „méltó” képviseletére akkor, amikor önkormányzati képviselőként is képtelen legalább megjelenni a munkahelyén.

– Ezért felszólítom Gyenes Szilárdot, hogy mondjon le önkormányzati mandátumáról, és adja át helyét a listán utána következő SZAB-képviselőnek. Meggyőződésem, hogy Benkó Tamás, vagy Izsák Erika jobban tudná képviselni a választóit az önkormányzatban. Ha ilyen hiányzás jelenne meg a Fidesz oldalán, ott már rég lemondás lett volna a lógások következménye.