Szabadtéri kiállítás mutatja be a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás eseményeit a város főterén.

A kultúra és a programok iránt érdeklődők egy újabb attrakcióval ismerkedhetnek meg a Civitas Fortissima téren.  A nemrég nyílt szabadtéri látványossággal ismét az időben utazhatunk.

Korábban a város tizenkét pontján elhelyezett provizórikus fotómasina repítette el az érdeklődőket a 100 évvel ezelőtti Balassagyarmatra, most pedig egy nem mindennapi kiállításon keresztül a 30 éves rendszerváltás fontosabb momentumaiba kaphatnak betekintést a város polgárai és az ide érkező nézelődők. A „Balassagyarmat szabadon / 1989” címet viselő rendhagyó kiállítás négy paraván nyolc tablóján keresztül idézi fel Balassagyarmat rendszerváltó útját, a valódi történeteket minden szereplő bemutatásával. Többek között felelevenedik az akkori kisváros élete, mindennapjai illetve az első szabad önkormányzati választások eredményeit is megismerhetik a látogatók.

Nem lehet nem észrevenni a Városháza előtt felállított négy paravánt, és épp ez a lényeg: hogy minél többen meg tudják nézni a rendszerváltás eseményeit felidéző szabadtéri tárlatot, és emlékezzenek a fordulatra. A szervezők szerint különösen fontos, hogy a mai fiatalok is többet tudjanak arról, miként vívták ki szüleik és nagyszüleik a szabadságot.

  • A koronavírus járvány miatt egy olyan látványosságsorozatot kívántunk megalkotni, amely közelebb viszi az emberekhez és főként a diákokhoz a kultúrát anélkül, hogy zárt helyre kelljen menniük – árulta el Csach Gábor polgármester. – Úgy gondoltuk, az utcára visszük ki a történelmet és a kultúrát, így született meg ez a kiállítás is. Tavaly lett volna a 30. évfordulója a rendszerváltás történetének, de a másfél éves nógrád megyei események kiállítás anyagát sajnos nem tudtuk megvalósítani, mert a Covid közbeszólt. Azonban született egy Facebook oldal, a Balassagyarmat szabadon / 1989, amely részletesen feldolgozza ezt a történetet, Tyekvicska Árpád munkája nyomán. Nem húztuk tovább az időt és egy szabadtéri kiállítás formájában tárjuk az érdeklődők elé a rendszerváltás balassagyarmati érdekességeit.