A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 25 éves férfi ellen, aki egy fémhulladék átvevő telephelyen hátramenet közben gázolt el egy idős gyalogost.

A vád szerint a férfi 2021. március 1-jén dél körül kistehergépkocsijával fémhulladékot szállított egy salgótarjáni telephelyre, ahol ekkor a fémhulladék kupacok, a konténerek, az ott parkoló egyéb járművek illetve a dolgozó munkagépek közti területen nagy volt a személy- és áruforgalom.

A vádlott a telephelyre behajtva megállt és várakozott, eközben utasa kiszállt és eltávolodott a járműtől. Röviddel ezután a vádlott anélkül indult el hátramenetben rakományával a lepakolás helyére, hogy gondoskodott volna arra alkalmas irányító személy közreműködéséről, holott a jármű zárt felépítménye miatt a mögötte lévő utat nem látta be, és a telephely kiépítése, valamint a sűrű forgalom azt megkívánta volna.

A hátramenet közben nem észlelte, hogy a tehergépkocsi mögé behaladt egy 71 éves férfi, így alacsony sebességgel elütötte őt. A gyalogos az ütközéstől a földre zuhant, a tovább haladó tehergépkocsi jobb hátsó kereke pedig átgördült a jobb lábán. A balesetet észlelő emberek kiabálására a vádlott megállította a járművét, aminek jobb hátsó kereke a sértett testén állt meg, majd a vádlott előre elindulva ismét áthajtott a sértett lábán.

Az idős férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol később elhunyt.

A baleset oka az volt, hogy a kistehergépkocsi vezetője a hátramenetben történő haladása során figyelmetlensége miatt nem észlelte a mögötte tartózkodó gyalogost. Hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza, és a KRESZ előírja azt is, hogy ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek irányító személyt is igénybe kell vennie, aki folyamatosan figyeli a jármű mögötti területet, egyúttal a jármű vezetőjével is kapcsolatban áll.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a járművezető ellen a Salgótarjáni Járásbíróságon, melyben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, és indítványt tett a nyomozás során felmerült 426.209 Ft bűnügyi költség vádlott által történő megfizettetésére is.