A nagy népszerűségnek örvendő, a Duna Tévén futó A Dal döntőjébe maximális  pontszámmal bejutott a Third Planet együttes, amelyben balassagyarmati frontember-szerző, Bernáth Kornél áll a mikrofon mögött.

A Third Planet tagjai 2018 májusában találkoztak először, majd július elejétől kezdődött meg a közös munka. Ennek eredményeként őszre kialakult egy saját dalokból álló koncertképes repertoár, amit októberben már be is mutattak. Első útkereső albumuk, a T-0 megjelenése után most egy kiforrottabb albumon dolgoznak, amelyen Clint Murphy, nemzetközi hírű új-zélandi hangmérnök/producer is közreműködik.

Miért jelentkeztetek A Dal-ra?

A dobosunk, Nikosz ötlete volt, de elsőre nem is vettük őt komolyan, mert a dal egy szinte keveretlen demó verzióját küldte be. Aztán szólt, hogy beválogatták a legjobb 40-be, azt hiszem 500 nóta közül. Akkor lett tiszta, hogy megyünk. Emlékszem, megijedtem rendesen, hogy komolyra fordultak a dolgok. Az igazán nyomós ok az volt, hogy A Dal idei versengésében minden zenekar teljesen élőben játszik, nincs playback.

Direkt a műsorra komponáltátok a Táncol a világ  című számot?

Nem. Azért ezt küldtük be, mert ez volt az egyetlen készülő magyar nyelvű dalunk.

Hogyan született a dal?

A szám katalizátora az intrójában hallható, majd később többször is felcsendülő basszusgitár téma volt, ami azért különleges, mert egy speciális, alternatív hangolásban lehet csak eljátszani. Megmutattam a többieknek, majd együtt kitaláltuk a verzék és a refrének témáit, a dal lüktetését. Máté előjött ezzel a nagyon ikonikus gitárhangzással és vezérdallammal, és az ezt kiegészítő „overdub” gitár rétegekkel, ami abszolút karakteressé teszi az egész dal hangzását. Nikosz ötlete volt a verzékben a páratlan lüktetés, ami szintén meghatározó lett. Miután felvettük a dalt, sokat dolgoztam a dal végső hangzásának kialakításán, a hangszerek elhelyezésén, és a szintetizátorhangok keverésén. Legalább annyira szeretem ezt a finom produceri folyamatot a számítógép előtt, mint az együtt alkotást.

Jó a szöveg! Nehéz szülés volt?

Arra emlékszem, hogy próbák után, a villamosmegállóban sokat haladtam vele, és mikor hazaértem, egyszer meg is megálltam egy órát a ház előtt a hidegben, hogy a saját gondolataimmal kergetőzzek. Nikosz azt mondja, sokat ültem rajta. Számomra az a nehéz, hogy újra felül tudjam vizsgálni a szöveget, ha szükséges, meg is tudjak bontani egy versszakot. Ilyenkor könnyű belekapaszkodni olyan képekbe, amik szépek számomra, de nem feltétlenül szolgálják a fő mondanivalót, nem elég egyenesek. Ezeket sokszor rossz elengedni és kigyomlálni, mikor már azt hiszed, hogy készen vagy. A dalszövegírásban általában nekem a refrén a legnehezebb, ez az a pont, ahol a legegyenesebben érdemes fogalmazni, és ezen „bemondás” köré épül általában az egész dal. Érdekesség, hogy a Táncol a világ először angol nyelven íródott, és egyszer angol nyelven is előadtuk, pont a Balassagyarmati Vírusűző ünnepen, 2020 augusztusában. Ezután született meg a magyar szöveg. A dalt véglegesnek vélt formájában elvittem Hegyi György dalszövegíró mentoromhoz (Emil Rulez, TAO…), aki Csakmag Vivien, egykori zenesulis osztálytársammal közösen szerezte Oláh Ibi Nem adom el című számát, ami most szintén a döntőben szerepel. Gyuri atyai tanácsaival még közelebb vitte a dalszöveget az önazonossághoz és önmaga pontosságához.

Milyen céllal vágtatok neki A Dal-nak?

Hogy semmit se csináljunk másképp, mint egy koncerten. Nem tudtuk ezt versenyként felfogni, csak a legjobbat akartuk kihozni a dalból, és a zenekarból, ami hétről hétre sikerült is. Személyes célom volt, hogy eljussunk a döntőig, mivel régi álmom, hogy szimfonikus zenekarral adhassuk elő egy dalunkat. Ez a hétvégi 40 pontos eredményünkkel lehetségessé vált, úgyhogy hihetetlenül elégedett vagyok.

A maximális pontszám meglepett?

Igen. A színpadról letérve csak egy mondatot tudtam mondogatni: „Mi volt ez??!”

Milyenek a visszhangok?

Nagyon sok jó visszajelzést kap a zenekar. Személy szerint próbálok ebben nem megfürödni és az egómat kenegetni. Azt hiszem, ebből annyit érdemes látni, hogy tetszik az embereknek, amit csinálunk, egy érdekes színfolt lettünk, éppen ezért érdemes folytatni, amit csináltunk. Ezt megalkuvás nélkül folytatni is fogjuk. Nem tudunk megállni és élvezni a figyelmet és a szép szavakat, mert a dal szimfonikus hangszerelésének színpadra vitele sokkal érdekesebb és izgalmasabb a zenekar számára.

Hogyan készültök a döntőre?

Március 12. nincs messze. Valójában már a szombat esti közös ünneplés közben megkezdtük az ötletelést, hogy mivel lepjük meg az embereket a fináléban. A hangszerelést már megkezdtük, és ha sikerül végig vinni a terveinket, egy nagyon érdekes és erőteljes dalt fogunk a színpadra vinni.

Szilágyi Norbert

https://www.youtube.com/watch?v=-re-tV_htM8

Táncol a Világ

Szép ez a világ most így egészben
Érzem ahogy az élet ere pumpál
Elindulok a hét legszebb reménnyel
Egy fénylő szempár után

Kulcsra kész a városi élménytenger
Pohara peremén úszik a valóság
Mennybe mennek a bortól kacér lányok
A Duna fénye folyékony kép-költemény

Ébredünk, ébredünk

Táncol a Világ
Akkor is ha elhagyják
Semmi nem elég
Táncol a világ
Érzem az élet mellém áll

És lassan heggé válnak a versek
A lelkünk szűkös játék valóság
A mindenség meg a sorsba firkál éppen
Fogadjuk el semmi nem tart örökké

Örökké, örökké

Táncol a Világ
Akkor is ha elhagyják
Semmi nem elég
Táncol a világ
Érzem az élet mellém áll

Táncol a Világ
Táncol a Világ…