A Palóc Múzeum kincsestára a jubileumi év alkalmából szakmai-tudományos előadásokkal egybekötött tárlatbemutatóval várta a Nógrád megyei kultúra iránt érdeklődőket.

Hogyan épült? Milyen gyűjteményeknek ad helyet? Milyen különlegességek várnak felfedezésre? Az évfordulós rendezvény bevezetéseként többek között ezekre a kérdésekre is választ adtak a múzeumban összegyűlt előadók tárlatvezetésükkel, ahol részletes betekintést nyerhettünk a vitrinekben elhelyezett relikviákba. A program a múzeum több mint 100 éves történetének tárgyairól, emberek, életek, helyek, terepek, gyűjtők illetve a befogadó látogatók kapcsolatáról is szólt.

Felvezetésként köszöntőt mondott dr. Lengyel Ágnes, az MNM Palóc Múzeumának igazgatója, aki beszédében kiemelte, hogy pontosan tíz éve, 2012. február 28-án adták át a nyilvánosság részére ezt a látványtárat, amely a palóc vidék kiemelkedő névjegye, valódi kincsesbányája és a jövőre nézve bízik benne, hogy minél többen érkeznek hozzájuk felfedezni a nyilvános kiállítóhelyet. A köszöntők sorát Csach Gábor, városunk polgármestere folytatta, aki rávilágított arra, hogy a magyar kultúrát és azon belül is a palóc értékeket fontos a társadalom széles rétegeivel megismertetni annak érdekében, hogy az értékes műemlékek, műkincsek ne a raktárak mélyén kallódjanak, hanem széles körben ismertté váljanak. Végezetül dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese üdvözölte a vendégeket és mondott beszédet.

Az évtizedes jubileumi eseményt a maconkai Haraszti-ikrek, Julcsi és Marcsi népdalcsokrokból összeállított műsora tette színessé.

Az ünnepnap második felében szakmai-tudományos előadásokat hallgathattak meg a kultúra iránt mélyebben érdeklődők. Dr. Limbacher Gábor, a szécsényi MNM Kubinyi Ferenc Múzeumának igazgatója néprajzkutató részletességével mutatta be a népi kultúra legfontosabb elemeit, őt követte dr. Lengyel Ágnes „A palóc etnokultúra kincsestára a látványtárak sorában” elnevezésű előadása.

A program további részében a házigazda múzeum munkatársai ismertették a látványtár széles körű anyagát. Vasvári Zoltán a palóc háztartás nélkülözhetetlen eszközeiről – az áttört faragású bútorokról, kerámiákról, fazekas termékekről – tartott beszámolót. Rácz Rita a messzi földről hazatért irodalmi relikviákat hozta közelebb a hallgatósághoz, míg Harth Tamás a helytörténeti műtárgyak digitalizálásának részleteit fejtette ki előadásában. Jakus Julianna Mentés másként címmel a múzeumi oktatás lehetőségeiről értekezett.

Fotó: Sümegi Tamás