Tizenegy hazai és határon túli színjátszócsoport mutatkozott be a 38. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon.

A Madách Imre nevével fémjelzett legnagyobb múltú hazai amatőr színházi mozgalom a hagyományokhoz híven idén is a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében valósult meg.

– A három napos, ingyenesen látogatható fesztiválon tizenegy csoport lépett fel a Kárpát-medence több terültéről, köztük budapesti, bajai, inárcsi, székesfehérvári, pécsi, celldömölki,  debreceni és füleki társulatok mutatkoztak be a művelődési ház szobaszínházában és kamaratermében, akiknek színpadi teljesítményét elismert személyiségekből álló bíráló bizottság értékelte, Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező, Szűcs Katalin Ágnes és Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke – mesélte Medvácz Eszter, a találkozó szervezője, aki azt is elárulta, hogy monodrámától kezdve vígjátékon, komédián keresztül komoly drámáig számos műfajt vittek színpadra a társulatok szereplői és egyre közkedveltebbek a hosszabb, két felvonásos darabok.

A több, mint fél évszázados múltra visszatekintő amatőr színházi fesztivál a füleki Apropó Kisszínpad Remixált Mikszáth című darabjával vette kezdetét, ilyen módon is tisztelegve a rendező intézmény névadója, a 175 éve született Mikszáth Kálmán előtt. A Felvidéki Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál fődíját 2021-ben elnyerő társulat három Mikszáth-elbeszélést dolgozott egy előadásba. A rendezvényt Balla Mihály országgyűlési képviselő nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitó Gogol Revizor című művével folytatódott, amelyet egy remek, fiatal színtársulat a PMA 15. megjelenítésben láthatott a nagyérdemű.

A sokszínű fesztivál nívóját az alábbi eredmények prezentálják.

A különleges minőségű előadásért járó különdíjat a Kettőspont Színház, Formanek Csaba: Én vagyok a Kíváncsi című darabja kapta. A fesztivál különdíját a kiemelkedő közösségi alkotómunkáért a Soltis Lajos Színház Fábián Péter: Szerencsés Mária című darabja nyerte el, míg a társadalmi problémák érzékeny, hatásos megjelenítésére szánt díjat az Örökség Csoport, Schwechtje Mihály: Az örökség című előadása érdemelte ki. A fesztivál különdíját az egységesen magas színvonalú színészi játékért a Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet,  Matuz János: Húsevők című darabjának ítélték oda. A Legjobb női színész díját Barna Lilla a Boda Tibor: Nálatok is esik? című darabban nyújtott alakításáért kapta meg, míg a Legjobb férfi színész díját Boda Tibor ugyanebben a produkcióban nyújtott alakításáért vívta ki. A fesztivál fődíját, az Arany Maszk díjat a PMA 15. társulat Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Revizor című darabja érdemelte ki.

Sümegi Tamás fotói