Hatalmas érdeklődés övezte Nógrád megye legnagyobb mezőgazdasági és méhész szakmai rendezvényét. Idén is városunk adott otthont a programoknak.

Az Ipoly Menti Nemzetközi Méhésztalálkozó a méhész szakma legfontosabb térségi eseménye, amely hosszú idő óta a Diósi László vezette Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület és a felvidéki Ipolyszakálosi Ipolyvölgye Méhészszervezet rendezésében kerül megvalósításra.

Az idén 28 köztük orosházi, budapesti, pécsi, és nyíregyházi kiállító érkezett a szakmai napra, hogy bemutassák legújabb portékáikat a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ földszinti aulájában. Mézből készült kézműves termékekből, mint például szappanokból, gyertyákból továbbá méhészeti szakeszközökből idén sem volt hiány, így mindenki megtalálhatta a kedvére való árucikket.

Míg a méztermelők, eszközgyártók és forgalmazók bemutatkozóját tekinthették meg a lelkes érdeklődők és szakmabeliek, addig a művház kamaratermében tudományos-szakmai beszélgetések, előadások zajlottak. Krenovszkyné Lovász Andrea okleveles adószakértő a mezőgazdasági termelők adó-és járulékfizetési kötelezettségeiről tájékoztatta a hallgatóságot, Gajdos Máté méhész, méhanyanevelő az Új-Zélandon szerzett öt éves tapasztalatát osztotta meg, továbbá Fekete József az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója a támogatási lehetőségekről és aktualitásokról számolt be. A médiából közismert Dr. Rusvai Miklós virológus, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület általános elnökhelyettese a méhek, méhészek és vírusok kapcsolatáról fejtette ki gondolatait.

A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával valósult meg.

Sümegi Tamás fotók