A kormány kitart a benzinárstop mellett, 20 forinttal csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját, a pánikkeltőkkel szemben eljárást indítanak.

Rendkívüli Kormányinfót tartott tegnap este Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Gulyás Gergely közölte, a kormány kitart a benzinárstop mellett.

A kormány korábban bevezette a négy árstopot, a cél az volt, hogy az energiaárak emelkedésétől a lehető lejobban megkíméljék az embereket. Európa több országában több mint 200 forinttal drágább a benzinár. Valótlan hír volt, hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne, vagy a kormány nem ragaszkodik az árstophoz – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány döntött arról, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Egy kivétel van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról.

A négy napos ünnep miatt péntek este 10 órától kedd este 10 óráig kamionstop lesz az országban.

Hernádi Zsolt, a Mol-vezérigazgatója arról beszélt, hogy van elegendő finomítói kapacitás, és biztosított a megfelelő ellátás. A megnövekedett forgalom 20 százaléka a benzinturizmusból származott, nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás – tette hozzá. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak, e mellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán mintegy 19 millió litert tudnak előállítani naponta.

A váratlan helyzet miatt majdnem 15 millió liter fogyott hazánkban az elmúlt napokban, ezt logisztikailag nem lehetett bírni, ezért kellett közbelépni – mondta a vezérigazgató.