A Nemzeti Ünnep alkalmából hazánk legrangosabb zenei díjával ismerték  el a balassagyarmati hegedűművész, Banda Ádám előadó-művészeti tevékenységét.

Banda Ádám 1986-ban született Balassagyarmaton, nyolcéves korától hegedül. Felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségeinek osztályába, ahol Perényi Eszter növendéke lett.

1998 és 2003 között Magyarországon három országos versenyen nyert első díjat.

2003-ban a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen első helyezést ért el. 2004-ben Pro Európa-díjjal tüntették ki, 2005-ben Dubaiban a Nemzetközi Hegedűversenyen kiemelt első díjas lett. 2006-ban második díjat kapott a moszkvai Yampolsky Nemzetközi Hegedűversenyen, ugyanitt elnyerte a zsűri különdíját. 2007 szeptemberében a budapesti Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny első díját nyerte el és neki ítélték a Hubay-különdíjat is. Ebben az évben Junior Prima Díjas is lett.

Rendszeresen koncertezik többek között Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, az Arab Emirátusokban, Oroszországban, Kínában és Európa számos országában. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

A Liszt Ferenc-díj a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés. Kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés. Az elismerést évente nyolc személy kaphatja.