Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulója alkalmából a hagyományoknak megfelelően díjazták azokat a fiatalokat és közösségeket, akik az elmúlt időszakban sokat tettek városunkért, tevékenységükkel öregbítették Balassagyarmat hírnevét.

A városi megemlékezés a Palóc ligetben található Petőfi szobornál vette kezdetét, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról emlékeztek meg a résztvevők, arról a harcról, ami Magyarország számára a polgári átalakulást indította el. A március 15-i ünnepséggel egyben azon hősök előtt is tisztelegtek, akik lehetővé tették, hogy ma szabadon élhetünk.

A megemlékezésen Csach Gábor, városunk polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. A Petőfi szobornál tartott megemlékezés a koszorúzási ünnepséggel ért véget. A műsor megvalósításában közreműködött Nagyhegyesi Zoltán, Rákosy Létmányi Anikó, Ágh Barbara, a Balassagyarmati Dalegylet Ember Csaba vezetésével, Pásztor Sándorné, Ember Péter, a Kelet-Nyugati alkotóműhely és a Kóvári Lovarda.

A nemzeti ünnephez kapcsolódó további programok az MNM Palóc Múzeumában folytatódtak, ahol gyermekeknek és családoknak szóló tevékenységekkel, hagyományőrzők előadásával, kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket. Itt az 1848-49-es szabadságharc sorgyalogos magyar katonáinak öltözetéről, felszereléséről és fegyverzetéről hallhattak információkat a vendégek Járóka Gábor káplár előadásában, míg a Palóc ligetben lovagoltatási lehetőség is kínálkozott.

Késő délután a Gansel udvarban rendhagyó utcaszínházi jelenteket elevenített fel a Kelet-Nyugati alkotóműhely a ’48-as forradalom eseményeiről és hőseiről, amely során aktuális témákat boncolgattak, többek között, mint a függetlenség és az egyéni identitás kérdését.

Balassagyarmat Város Önkormányzata a hagyományoknak megfelelően ezúttal is adományozott Fiatal Példakép és Balassagyarmat Közösségéért díjakat. Az elismerések Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester adták át az arra érdemeseknek az ifjúsági-közösségi udvarban.

Fiatal Példakép kitüntetést vehetett át Dr. Lavaj Fanny Emese általános orvos kiemelkedő szakmai tevékenységének és a koronavírus járványban végzett önkéntes munkájának elismeréseként, Takács Lilla operaénekes kimagasló művészeti tevékenységéért, rangos eredményeiért valamint a Balassa Sport Egyesület Felnőtt Női Csapata a városi sportélet gazdagításáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként.

Balassagyarmat Közösségéért díjban részesült a Balassagyarmati Hegymászó Klub, a Balassagyarmati Napsugár Nyugdíjas Klub és a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Intenzív Terápiás Osztálya.

A március 15-i szokásos nyilvános koncertnek a Gansel udvar adott otthont, ahol a Subtones, Magyarország legfrissebb jazz-pop szupergroupja szolgáltatta a zenét és egyben zárta az ünnepi programsorozatot.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás