A megyei napilap által meghirdetett Év Embere 2021 díjat eredményei, teljesítménye, a közösségért végzett munkája alapján ítélték oda Mohácsi László, balassagyarmati sportembernek, aki jelenleg a Balassagyarmati Tankerületi Központ szakmai vezetőjeként és a Talent 2019 Sportegyesület elnökeként tevékenykedik. A rangos megyei elismerés apropóján beszélgettünk.

Hogyan tekintesz vissza az aktív focista éveidre?

Nagyon élveztem azt az időszakot, annak ellenére, hogy nem sikerült NBI-es labdarúgóvá válnom. Azt csinálhattam, ami egyben a szenvedélyem is volt, minden pillanatát úgy éltem meg és kezeltem, hogy abban a közegben, amibe tartoztam, a legjobbak között tartsanak számon. A futball mellett három tanári diplomát és edzői képesítést szereztem, biztosítva a futball melletti és utáni életemet.

Milyen volt a BSE-ben focizni?

A 2000-es évek elején kerültem a klubhoz, ahol pályafutásom legmeghatározóbb időszaka következett. Közel 400 mérkőzést játszottam a BSE-ben, ahol szerencsére rengeteg élményt, sikert élhettem meg, és életre szóló barátságokat köthettem. Az itt töltött időszak volt a játékos pályafutásom legszebb és legsikeresebb fejezete. Itt NB III-ban, NB II-ben, NB-I/B-ben és megye I-ben játszottam. Megye I-ben és a harmadosztályban egy-egy bajnoki címet sikerült ünnepelnünk, NB-I/B-ben két évet töltöttünk, a második évben 8. helyen sikerült zárnunk a húszcsapatos, igen színvonalas másodosztályban, akkor már igencsak nehéz klubkörülmények mellett. Ugyanis abban az időben a labdarúgás finanszírozása nem volt biztosítva, sok egyesület, köztük a BSE is, a fennmaradásáért küzdött, és mi abban a bizonytalan helyzetben tudtunk az ország huszadik legjobb csapata lenni! A 2010-2011-es évadban még játékosként, aztán játékosedzőként segítettem a klubot, majd sportvezetőként és edzőként dolgoztam a BSE és a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesületben.

A Talent 2019 SE vezetőjeként számos feladatot látsz el.

Az egyesület megalapításával az volt a célunk, hogy bővítsük a fiatalok sportolási lehetőségét, illetve megalapozzuk az óvoda, általános iskola, középiskola sport életpályamodellt a városban. Több sportágban – labdarúgás, futsal, atlétika, úszás – szeretnénk lehetőséget teremteni a gyarmati és környékbeli fiataloknak. Óvodai úszásoktatást és nyári úszótáborokat már sikeresen megvalósítottunk, de tevékenységünk egyik alappillére a futsal, hiszen az alapítók közül sokunknak köze van a futballhoz is, ezért a tudatos kispályás játék alapjait szeretnénk megismertetni, meghonosítani a régióban. 2021. telén az utánpótlás korú futsal mellett elindította egyesületünk a felnőtt csapat versenyeztetését is, egyedüliként a megyében. Idén február végén a Heves megyei felnőtt régiós bajnokságban aranyérmet szerzett a csapat, amire ezelőtt még nem volt példa Nógrád megyében. A Talent 2019 SE sikeresen együttműködik a város önkormányzatával több rendezvény megszervezésében, mint például teqball családi nap, karácsonyi vásár, jégpálya a főtéren, családi és ifjúsági rendezvények. Sokrétű sportfeladatokat, programokat valósítunk meg a városban, amit elnökként koordinálok, edzőként pedig részt veszek az U15-17-es korosztályos csapatok és a felnőtt futsal csapat képzésében és versenyeztetésében. Ezt a sokrétű és színes egyesületi feladatot a vezető és edző kollégáim nélkül nem tudnám megvalósítani. Ezúton is köszönöm a munkájukat.

A 2021-es év sikerekben gazdag volt. 

A Berkenye SE felnőtt csapat edzőjeként tavaly nyáron megyei I. osztályban bajnoki címet és megyei kupagyőzelmet ünnepelhettem a csapattal. Az edzői karrier mellett már egyre kevesebb időm maradt játékosként focizni, de így is 2021. május végén a Szügy SE labdarúgójaként bajnoki címet nyerhettem a megyei II. vonalban. Külön örömre adott okot, hogy a rutinos csapattársaim mellett tehetséges fiatalokkal játszhattam együtt a bajnokcsapatban.

Mi volt életed legemlékezetesebb pillanata?

A bajnoki címek és NBI/B-s élmények mellet számos nagy mérkőzést, kupacsatát játszhattam hihetetlennek tűnő nézőszámok mellett, amire mind-mind emlékezetes pillanatként emlékszem. Palotás csapatával 1995-1996-os szezonban megnyertük az akkor egész országban nagyon népszerű TOP 18-as kispályás labdarúgótornát. A döntőt az akkori BS Sportcsarnokban játszottuk ötezer néző előtt. A fődíj egy autó volt, amit megnyertünk! Szintén nagyon emlékezetes számomra, hogy háromszoros országos egyetemi bajnok lehettem az egri főiskola csapatával. Szokták mondani, hogy a legutolsó élmény mindig az egyik legszebb, így vagyok ezzel én is, tehát a Szügy SE csapatával, játékosként 48 évesen elért megye II-es bajnoki cím is nagyszerű emlék.

Milyen érzés Nógrád példaképének lenni?

Az elért sikerek megerősítettek abban, hogy megfelelő tervezéssel, szakmailag megalapozott, elérhető célok kitűzésével, kitartó munkával, valamint hozzáértő vezetők és szakemberek együttműködésével itt a kis hazánkban is lehet szép eredményeket elérni. Az elismerés abszolút meglepetésként ért, egyben felemelő érzés, hatalmas öröm minden, ami egy labdarúgásban dolgozó ember életébe elismerésként érkezik. Minden ilyen alkalom vissza nem térő pillanat, amit semmi mással nem lehet felülmúlni. Köszönöm mindenkinek!

Zábrádi Dorottya