Járvány után háború, betegek után menekültek. A válságok ellenére többmilliárdos beruházások gördülékeny menedzselése zajlik a városban, miközben stabil a költségvetés. Csach Gábor polgármesterrel beszélgettünk a gyarmati kurázsiról, új befektetők érkezéséről, de természetesen a választások is szóba kerültek.

Egyre jobb az országos sajtója a városnak, szinte nincsen olyan hét, hogy ne szerepelne ön vagy a Balassagyarmat a hazai médiában. Tudatos stratégia?

Fogalmazzunk úgy, hogy a befektetett munka és az igyekezet mindig megtérül. A városvezetői aktivitást oldaltól függetlenül észreveszi a média is. Ha pedig felfigyelnek Balassagyarmatra, akkor észreveszik azt is, hogy az itt élő polgárok jó fejek, keményen dolgoznak az eredményekért. Ma Balassagyarmat a legtöbb gazdasági és szociális mutatóban országos átlag feletti számokat produkál, és ez meg is látszik a városon. Nógrád rossz mutatóiért egyértelműen a keleti, depresszív régió felel.

Talán sosem volt olyan ünnepi díszben a város, mint karácsonykor. Öröm látni, hogy milyen gazdag kulturális programokat kínálnak a polgároknak, nem csak a megszokott helyeken, de már a közterületeken is.

Valóban rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Úgy tűnik, sikeres volt a szándékunk, hogy a járvány enyhülésével olyan programokat adjunk a városlakóknak, amelyek egyrészt megpróbálnak magas színvonalon minél többféle ízlést kielégíteni, másrészt olyan attrakciók is legyenek, amelyek kivonulnak az utcára. Ezek amellett, hogy egyszerre díszei és látványosságai a közterületeknek, egyben erősítik a balassagyarmati identitást is. Az óvodáink – ezúton is köszönöm az óvónők lelkesedését – például ilyenkor témahét keretében, játékos formában élik meg a látványosságokat. Az adventi, a városünnepi attrakciók, installációk, a rendszerváltást megidéző kiállítás, a közbiztonsági,  vagy a nőnapi játékok nagyon népszerűek, mindenki lelkesedik értük.

Borzalmas 2 évet okozott eddig a Covid, épp elvonult volna az ötödik hullám, és nyakunkba robbant az ukrajnai háború. Hogyan bírja? 

Sokféle kihívás ér egy polgármestert, de ilyen hosszan elhúzódó veszélyhelyzeti üzemmódra valóban nem volt példa hosszú évtizedek óta. Szerencsére több évtizedes önkormányzati tapasztalatom van, és hatékony, jól összeszokott csapat van körülöttem, így a váratlan helyzetek megoldása is gördülékenyebb. Számos korábbi ciklussal ellentétben a város működtetésének 2014 óta, hála a kormányzati konszolidációnak, stabil pénzügyi alapjai vannak. Mi, gyarmatiak ráadásul strapabírók vagyunk, a helyi gazdaság a nehézségek ellenére jó állapotban van.

Elfogadta a képviselő-testület a város idei költségvetését. Mit mutatnak a számok?

7,2 milliárd forintból gazdálkodhatunk idén, továbbra is hiánymentesen. Az állami finanszírozásunk évről évre javul, idén 262 millióval nőttek működésünk bevételei, így mintegy 400 alkalmazottunk esetében jelentős, átlagosan 20%-os béremelést is tudtunk adni. Szinte mindenhol előbbre lépünk, és jelentős beruházásokat is le tudunk menedzselni. A durva építőipari infláció mellett is mindössze a hitelkorlátunk 8%-át használjuk fel a fejlesztésekhez. Mindeközben a tartalékkeretünk 240 millió forint feletti.

Beruházásokat említett. Melyek a legfontosabbak?

A nyáron elkészülő Nádor úti új Sportcsarnokot vagy a most megnyíló Honvédelmi Sportközpontot mindenki láthatja, de napokon belül várható a Bercsényi utcai Munkásszálló befejezése is. Áprilisban adjuk át a megye legnagyobb KRESZ-parkját. Nyárra készül el a Nyírjesi fejlesztés, az új Gamesz telephely és a Kutyamenhely is. A múlt héten lezárult a Zöld Csiga program közbeszerzési eljárása, itt nyáron indulhatnak el a munkák. És ez még nem minden.

Mire céloz?

Az Atlétika pálya kivitelezése is elindul végre. A múlt héten kötöttünk szerződést a Színházterem közbeszerzési eljárásának lebonyolítására a kiemelt állami beruházásokat építő BMSK-val. Sikeres eljárás után ősszel megindulhat az építkezés. Az Önkormányzat márciusi ülésén két új befektetőnek adtunk zöld utat a városban. A Szügyi úton fognak üzemet létesíteni mintegy 7 hektárnyi területen, egy éven belül megindulhat a termelés. De más befektetőkkel is tárgyalunk, mert más is látja, hogy Balassagyarmat Jó Hely. Közben gőzerővel készülnek a következő EU-s fejlesztési ciklus projektelőkészítései. Az elkövetkező két év tényleg kihozhatja Balassagyarmatot a napfényre.

Miért a feltételes mód?

Egyrészt az orosz-ukrán háború okozta válság sok mindent felülírhat. Másrészt természetesen a hétvégi választás is sorsdöntő lesz. Nagyon nem mindegy, milyen irányba fordul az ország. Marad a munka alapú gazdaságot pártoló, a családokat és a vidéket is támogató kormány, vagy elmegyünk a baloldallal a segélyek világa, a nagyvárosok és a piac hegemóniája felé. Egy biztos, a második világháború óta a történelem számtalanszor megmutatta, hogy baloldali kormányok esetén Balassagyarmat mindig háttérbe szorul. Fordulat esetén megyünk vissza Salgótarján árnyékába. Ne tegyük!

Szilágyi Norbert

Nyitókép: Pénzes Géza

Fotó: Torjay Attila