Újfehértó és Baja után Balassagyarmaton adták át hazánk harmadik Honvédelmi Sportközpontját, amely a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír.

Az Ipolypart utcai, autóbusz-pályaudvar mögötti területen található, 92 fő befogadására alkalmas, mintegy 1100 négyzetméteres létesítményt kedd délelőtt adták át ünnepélyes keretek között.

A Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont 875 millió forintból valósult meg, valamint az üzemeltetésére szükséges eszközök beszerzésére további 62 millió forint értékű támogatást biztosított a kormány. A teljes egészében hazai költségvetési forrásból létrejött fejlesztéssel az itt élő polgárok lehetőséget kapnak az egészséges életre, a sportra és a hazafias gondolkodás elsajátítására. A modern szabadidős sportlétesítmény többek között rendelkezik multifunkcionális közösségi teremmel, sportlövészetet kiszolgáló- és oktatóhelyiségekkel, valamint fedett és nyitott lőtérrel.

Városunk kiemelt jelentőségű beruházásának ünnepélyes megnyitóján Csach Gábor polgármester osztotta meg gondolatait, miszerint Balassagyarmaton az elmúlt tíz évben négy önkormányzati építésű és két magán kézben lévő sportlétesítmény került átadásra, amelyek mára maximálisan kiszolgálják a helyi és a környékbeli sportolni vágyók igényeit. Hangsúlyozta, hogy a mai nehéz, háborús helyzetben kiemelt jelentőségű a fiatalok hazafias nevelése, amit városunk legújabb sportlétesítménye biztosítani tud a jövőben.

Balla Mihály térségünk országgyűlési képviselője elmondta: – Nagyon fontos, hogy a békét és a biztonságot olyan emberek tudják lelkükben is garantálni, akikben a hazafias, nemzeti érzelem, identitás erős lelki tényező. Bízom benne, hogy sok fiatal fog megfordulni a minden igényt kielégítő intézményben, ahol újabb sportágakban fejleszthetik gyakorlati tudásukat.

Dr. Juhász Roland, az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó gondolatával világított rá arra, hogy a sportban nem csupán a fizikai, hanem a mentális felkészülés is rendkívül fontos. Ennek érdekében Magyarország Kormánya minden olyan kezdeményezést támogat, amely elősegíti a fiatalok testi-lelki felkészülését, hozzájárul hazánk önvédelmi képességének fenntartásához, megerősítéséhez.

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke emlékeztetett: – Kossuth Lajos egyenesen úgy fogalmaz, hogy a haza védelme minden napos kiszolgálás, mert ha beüt a baj, ott nagyon nehéz elkezdeni az emberek nevelését. Ezért minden nap valamit tenni kell, hogy azok a képességek, az a tudás meglegyen a magyar emberek gondolkodásában, értékrendjében, hogy a haza értéket jelentsen mindenki számára.

Hozzátette, hogy az új védelmi kultúra kiépítése technikai értelemben, a honvédség képességeinek növelésében ütemesen halad előre. – Lehetőséget kívánunk adni fiataljainknak, hogy szellemi és fizikai értelemben is megéljék, hogy mit jelent a haza védelme. Önismereti képességeiket is fejleszthetik akár küzdősport, sportlövészet vonatkozásában vagy akár technikai sportok elsajátítására is lehetőséget ad az épület.

A köszöntők sorát dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere zárta. Beszédében kiemelte, hogy az átadott sportközpont egyik legfontosabb célja, hogy a társadalom számára olyan színteret biztosítson, ahol nem csak a sportra való nevelés, hanem mind a hazafias honvédelmi nevelés és mind az egyszerű napi szórakozás, felkészülés megoldható legyen. – A honvédelmi nevelés tekintetében Nógrád megyében jelenleg 4 középiskolával, szakképzési centrummal van megállapodásunk, valamint a jövő héten az ötödikkel is aláírjuk a szerződést. Ez azt jelenti, hogy a magyar honvédség viszonylatában már 102 intézménnyel lesz kapcsolatunk, ahol a hazafias, honvédelmi nevelés történik – tájékoztatott a miniszter.

A köszöntőket követően Berta Tibor katolikus tábori püspök áldásával és a nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel az új sportintézményt, majd az épület bejárását követően két sportbemutatót tekinthettek meg a meghívott vendégek.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói