Balassagyarmat az 52. állomása annak az országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozatnak, ahol több mint 140 hangszerrel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők.

Hivatalosan is megnyitotta kapuját a népszerű országjáró rendezvénysorozat a Vármegyeháza nagytermében. A Hangszert a kézbe programsorozatot a Hangszeresek Országos Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjának támogatásával hozta létre még 2017-ben.

A mintegy 140 hangszert és hangtechnikai eszközt felvonultató ingyenes kiállítás nagy népszerűségnek örvend hazai vonatkozásban, idén 51 alkalommal, 206 kiállítási napon, közel 120 ezer látogatót vonzott. A hangszerek színes palettáját felvonultató kiállításon minden zenei eszköz kézbe vehető és bátran megszólaltatható bárki számára. A gitár, basszusgitár, billentyűsök, ütősök, ének, stúdiótechnikai felszerelések valamint világzenei szekciókból álló kiállítás legfőbb célja hogy a fiatalok és a kevésbé fiatalok előtt megnyissa a hangszerek világát és sokakat rávegyenek a rendszeres muzsikálásra, zenetanulásra.

Ezt már a szerda délelőtti 207. kiállítási nap megnyitóján hangsúlyozta Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda vezetője. Hozzátette, hogy városunkban négy évvel ezelőtt valósult meg sikeresen a program, így immáron második alkalommal mutatják be a hét szekció több mint 100 hangszerét. A program megálmodója összegezte, hogy 2018 januárjában országos szinten Balassagyarmaton nézték meg a legtöbben a kiállítási anyagot, ami azt jelenti, hogy minden ötödik városlakó kíváncsi volt a hangszerrepertoárra. Továbbá elárulta, a három napos bemutatón nem csak a hangszerekkel ismerkedhetnek meg testközelből az érdeklődők, hanem az iskolások és óvodások ének-zenei oktatását segítve a szervezők rendhagyó énekórákat, tematikus, interaktív előadásokat, zenekari bemutatókat is tartanak megosztva a fiatalkori élményeket.

A rendezvényt Csach Gábor polgármester nyitotta meg és buzdította a teremben lévő óvodásokat és iskolásokat, hogy merjenek minél több hangszert kipróbálni, legyenek bátrak és érezzék jól magukat, mert nincs jobb dolog a muzsikálásnál.

Majd Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Program kollégiumának vezetője és Lombos Márton, énekes, dalszerző, zenei producer mondott köszöntőt.

A hivatalos megnyitót követően első nap a helyi óvodások és iskolások vehették birtokukba a hét szekció csodálatos világát. Március 30-án, csütörtök délelőtt ismét a gyerekeké a terep, délután 15.00 és 18.00 óra között mindenki számára látogatható a rendezvény. Április 1-én, pénteken egész nap, reggel 8.30-tól este 18.00 óráig bárki ellátogathat és megsimogathatja a hangszereket.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói