A Balassagyarmati Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen az 50 éves Nógrád megyei férfi ellen, aki egy téli reggelen Rétságon egy kijelölt-gyalogosátkelőhelyen elütött egy gyalogost, aki súlyos, teljesen soha meg nem gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vád szerint a férfi 2021. január hó 7-én reggel fél 7 körül, még éjszakai sötétségben vezette gépkocsiját Rétság központjában egy gyalogátkelőhely felé, jelentős jármű- és gyalogosforgalom mellett.

Éjszakai műszakot követően tartott haza, és bár az útszakaszt jól ismerte, figyelmetlensége miatt nem vette észre, hogy a városközpont egyik legforgalmasabb kijelölt gyalogos-átkelőhelyen neki jobbról már keresztülindult egy 48 éves nő.

Fékezés és elkormányzás nélkül, kb. 30-35 km/h sebességgel, a gépkocsi jobb első részével elütötte a gyalogost, aki az úttestre zuhanva darabos arccsonttörést, valamint térdkalács-, orsócsont- és singcsonttörést szenvedett, végtagsérüléseivel kapcsolatban maradandó fogyatékosság alakult ki nála.

A baleset oka az volt, hogy hogy a gépkocsi vezetője a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak nem adott elsőbbséget, holott azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – a szükséghez képest megállással is – eleget tudjon tenni.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a járművezető ellen a Balassagyarmati Járásbíróságon, melyben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, valamint indítványt tett a nyomozás során felmerült 165.460 Ft bűnügyi költség vádlott által történő megfizettetésére is.