Megnyitotta kapuját a Tekergő KRESZ park és játszótér Húsvét hétfőjén. Az új kültéri létesítményben a közlekedés alapvető szabályaival ismerkedhetnek meg a legkisebbek.

A Vizy Zsigmond utcában a volt ÁFOR telep helyén ünnepélyes keretek között került átadásra az új KRESZ-park, ahol az óvodás-kisiskolás korosztály játékos körülmények között sajátíthatja el a közlekedés alapjait.

Balassagyarmat Város Önkormányzata a Széchenyi 2020 Program keretén belül a Barnamezős területek rehabilitációja elnevezésű pályázat részeként 260 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósította meg a minden igényt kielégítő szabadidős parkot. Ezt már Csach Gábor polgármester mondta a hivatalos átadón. Hozzátette, hogy a beruházás a tervezéstől egészen a kivitelezésig a balassagyarmatiak keze munkáját dicséri. Kovács Gábor ötlete alapján az OTYS Úttechnika Kft. végezte az ország egyik legnagyobb közlekedési parkjának munkálatait.

– A projekt célja, hogy ne csak megtanulják a gyerekek a szabályos közlekedést tervezett óvodai, iskolai programok keretében, hanem egyúttal a városi közlekedést is elsajátítsák, közelebbről megismerjék közvetlen környezetüket – hangsúlyozta a város első embere.

A KRESZ-park alapkoncepciója, hogy nem egy kitalált utcahálózaton mutatja be a jellemző közlekedési szituációkat, hanem úthálózata Balassagyarmat város valós utcahálózatának stilizált modelljét formázza. A modern játszótéri elemeket is tartalmazó parkban a város szimbolikus helyszínei is felsorakoznak, mint a tűzoltóság, a benzinkút, a vasútállomás, a repülőtér, de a „hajózható” Ipoly folyó is megjelenik miniatűr formában.

Balla Mihály, országgyűlési képviselő rávilágított arra, hogy egy lepusztult, elhanyagolt területet alakítottak át egy élhető, szebb környezetté, amely a jövő nemzedékét szolgálja. Ebben a biztonságos környezetben minden kisgyerek számára élmény lesz a közlekedési szabályok elsajátítása.

Az új szabadtéri parkot a gyerekek családi nappal egybekötött programokkal vették birtokukba. Az átadót egész napos mulatság követte, többek között közös faültetésre, akadályversenyekre, kézműves foglalkozásokra, kisvonatozásra és számos húsvéti meglepetésre is sor került.

Fotó: Sümegi Tamás