„Út az ágazati vizsgától a szakmai végzettség megszerzéséig” – az alábbi címmel tartották az egészségügyi iskolák országos találkozóját, amelyen az egészségügyi szakképzés szakmai kérdéseiről, feladatairól és tapasztalatairól is szó esett.

Az Egészségügyi Technikumok Országos Találkozója szerdán került megrendezésre a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumában, amely egyben az intézmény szakmai programsorozatának első állomása volt. A tanácskozáson az iskola számos partnerintézménye is képviselte magát.

A rendezvényen köszöntőt mondott Szrenka Anikó, a házigazda intézmény vezetője, Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője és Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja.

A Semmelweis Egyetemmel és a Szakképző Intézményeivel, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen szervezett programban az egészségügyi szakképzés aktuális kérdéseiről, feladatairól és tapasztalatairól osztották meg gondolataikat a szakma jeles képviselői.

Délelőtt dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a szakmai vizsgáztatás változásairól és törvényi szabályozásáról tartott előadást, majd dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke számolt be feladataikról a technikumi rendszerben működő egészségügyi szakképzésben. Mayer Andrea, a Semmelweis Egyetem Szakképző Intézmények Igazgatóságának igazgatója a munkaszerződések gyakorlati megvalósításairól beszélt.

A szakmai ülés másik felében dr. Oláh András, a MESZK Országos Szakképzési Központ (OSZK) vezetője osztotta meg tapasztalatait az egészségügyi szakképzési feladatokkal kapcsolatban, míg dr. Pápai Tibor, a Semmelweis Egyetem ETK Ápolástan Tanszék főiskolai docense az ápolásoktatás újdonságait ismertette. A tudományos konferencia szekcióülésekkel és szakmai beszélgetésekkel zárult.

A NMSzC Szent-Györgyi Technikum szakmai rendezvénysorozata tartalmas programokkal, pályaorientációs nappal és diáknappal folytatódik a héten.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói