Keresztúri Ildikó szép természetfotóiból nyílt főtéri kiállítás városunkban A Föld Napján.

Látványos természetközeli fényképek repítik el a nógrádi tájakra a szemlélődőket. A Föld Napja apropóján, péntek délután nyílt meg az a szabadtéri kiállítás, amely varázslatos vidékünk gazdag természeti kincseit mutatja be a Civitas Fortissima téren felállított négy állvány nyolc oldalán.

A megye természeti szépségeiből ízelítőt adó tárlaton összesen 45 képanyag kapott helyet, amelyek között olyan állatokat és természeti jelenségeket is sikerült lencsevégre kapnia az alkotónak, amelyeket ritka esetben pillanthatunk meg szabad szemmel. Így a Városháza előtti téren állva akár egy fiatal rókával is szemtől szembe találhatjuk magunkat. A természet legszebb pillanatainak megörökítéséhez olyan helyszínekre utazott Keresztúri Ildikó fotográfus, amelyek megyénk legeldugottabb kincses ládái és sokak által fel nem fedezett környezeti értékekkel rendelkeznek.

A Föld napja alkalmából megálmodott tárlatot Csach Gábor polgármester és Medvácz Lajos, a város korábbi polgármestere nyitották meg a nagyközönség számára. Városunk első embere elmondta, hogy a Föld napja az Egyesült Államokból indult még 1970-ben. Egy olyan társadalmi kezdeményezésről van szó, amely felhívja a figyelmet környezetünk védelmére, a Föld szeretetére, és amit az ENSZ 2009-ben nemzetközi nappá nyilvánított. Hazánkban 1990 óta ünnepeljük ezt a jeles napot a tudatosabb környezetvédelem érdekében létrehozott programokkal. Az aktuális szabadtéri attrakció is azt a célt szolgálja, hogy közvetlen környezetünk sokszínűségét minél többen észrevegyük, óvjuk és védelmezzük azt.

A kiállításhoz egy biciklis túra installáció is tartozik, amelyet Medvácz Lajos ismertetett a közönséggel. A főtéren kihelyezett zöld biciklikkel jelzett térképek útbaigazításának köszönhetően a látogatók bringára pattanhatnak vagy gyalogosan is felkereshetik azokat a csodálatos nógrádi helyszíneket, ahol a kiállítás képei születtek.

Sümegi Tamás fotók