Több mint száz fiatal mutathatta meg tehetségét a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád Megyei Bemutatóján, amelynek 31. alkalommal is a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ adott otthont.

Idén is kreatív darabokkal örvendezették meg a nagyérdeműt a megye fiatal színjátszós csoportjai a Magyar Drámapedagógiai Társaság gondozásában lévő Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó megyei eseményén. A találkozóra a 6-15 éves korúak érdeklődésének, a csoporttagok életkorának és képességeinek megfelelő előadással lehetett nevezni, műfaji és tematikai megkötés nélkül.

  • A gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplexen fejleszti, közösséget teremt, és a tevékenység során megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét – mondta Jakus Julianna, a találkozó koordinátora. – Az idén is úgy állítottuk össze a találkozó programját, hogy a játszók és a nézők számára egyaránt emlékezetes fesztiválélményt nyújtsuk. Az előadásokat követően a csoportvezetők és a zsűri részvételével hasznos szakmai beszélgetésekre került sor, ahol részletesen elemeztük az előadásokat. Az előző évekhez hasonlóan most is gondoskodtunk a résztvevők étkeztetéséről. A találkozót megelőző napokban próbalehetőséget, a bemutató napján minden csoport számára színpadbejárást biztosítottunk.

A helyi szervező arra is rávilágított, hogy az idei bemutató hangulatára az öröm volt jellemző. Hangsúlyozta: – Az előadások témaválasztását, stílusát, a gyerekek és a rendezők felkészültségét most is sokszínűség jellemezte. A gyermekekkel foglalkozó csoportvezetőknek és nekünk, szervezőknek töretlenül fontos kötelességünk, hogy felelős szándékkal mutassunk utat, tűzzünk célokat az alkotási- és a közösségi nevelési folyamatokban egyaránt.

Az idén Dolmány Mária, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja, drámatanár és Szakall Judit drámapedagógus, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével is kitüntetett Csokonay-díjas színjátszó-rendező alkották a zsűrit. A nagy múltú találkozón 9 csoport, 120 gyermekszínjátszó mutatkozott be mintegy 200 fős közönség előtt.

A zsűri döntése alapján Bronz minősítést kapott a bátonyterenyei Erkel Ferenc AMI Rosszcsontok II., III. és IV. csapatai. Ezüst minősítésben a balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kollektíva csapata, a szécsényi Rózsavölgyi Márk AMI Andi színjátszósai és a Fébé Társulat valamint a bátonyterenyei Erkel Ferenc AMI Rosszcsontok I. és a Vadmacskák csapata végzett.

A fordulóból végül az érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola csapata jutott tovább A medve és a kardja című előadásával. A Fontányi Andrea vezette győztes CsepPet elnevezésű színjátszó csoport a Debrecenben megrendezésre kerülő országos találkozón képviselheti megyénket.

Fotó: Sümegi Tamás