A város közösségéért végzett aktív munkája és kimagasló szakmai tevékenységének elismeréséül kapta meg a Balassagyarmat Közösségéért díjat a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet Intenzív Terápiás Osztálya.

Stressztűrő képesség, kitartás, figyelem, a munkához való elhivatottság, empátia és technikai jártasság – ezek mind azok a kompetenciák, amelyekkel az egészségügy élvonalában dolgozó intenzíves személyzet rendelkezik. A jelenleg 22 főből álló csapatot 15 nővér – 7 fő intenzív terápiás szaknővér – 1 főnővér, 1 orvosírnok és 5 orvos – 4 szakorvos, 1 rezidens – alkotja. Feladatuk a súlyos állapotú betegek ellátása és minden társszakma súlyosabb és életet veszélyeztető kórképeinek ellátása. Az egészségügyi intézményben kiemelt terület az aneszteziológia és az intenzív terápia, a munka jellegéből adódóan a szakma képviselői minden nap komoly kihívásokkal néznek szembe, amit a kialakult világjárvány még tovább fokoz.

Dr. Schoffer Attila osztályvezető főorvos így fogalmaz: – Az első és legnagyobb kihívás az ismeretlen volt, hiszen újfajta kórképet és egy újfajta helyzetet kellett kezelni. Azzal azonban, hogy már a betegség magyarországi megjelenésével egyidőben kórházunk is részt vállalt az ellátásból és szinte mindig a legterheltebbek közé tartozott, ehhez hamar sikerült alkalmazkodnunk és a 2021. márciusi csúcsbeteglétszámnál is sikerült az intenzív osztályon addig elképzelhetetlen beteglétszám ellátását is megoldanunk. Igazából még most is éljük, hiszen két év óta készenlétben vagyunk a legváratlanabb helyzetekre is, így igazából a katasztrófahelyzet pszichés következményeit még nem is tudtuk felmérni. Ami biztos, fizikálisan mindenki elfáradt.

A kollektíva kifejezetten egymásra utalva dolgozik, ahol orvos-szakdolgozó, szakdolgozó-szakdolgozó rendszerben, közös erővel végzik a gyógyító munkát. A csapat alapját a lassan 50-es éveikben járó tapasztalt nővérek adják, akik folyamatosan képzik a fiatalodás jegyében bekerülő kollégáikat. Ennek köszönhetően kiemelkedő tudással rendelkező szakdolgozók járulnak hozzá a kórház szakmai munkájához. Az itt dolgozó nővérek az osztály orvosaival és a nem intenzíves végzettségű szakdolgozókkal együtt lendülhetnek túl a nehéz szituációkon, akiket mindig az vezérel, hogy jó példát mutatva a kórház közösségének aktív és egyben hasznos tagjai legyenek. Egy összetartó gárda, akiknek a munkaidő után is jut egymásra ideje.

  • Közösségünk számára a városi kitüntetés jóleső érzés, tudnak arról, hogy létezünk! Ha csak egy szóval kellene jellemezni, mit adott számunkra: elismerést – összegzett a főorvos.

(zábrádi)