Kiemelkedő szakmai tevékenységének és a koronavírus járványban végzett önkéntes munkájának elismeréséül Fiatal Példakép kitüntetésben részesült dr. Lavaj Fanny Emese aneszteziológus és intenzív terápiás rezidens, a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet doktornője.

A világjárvány hazai terjedésének kezdete óta rendületlenül részt vesz a vírussal megfertőződött betegek ellátásában, önként vállalta a frontvonalban történő munkavégzést és önként jelentkezett a koronavírus elleni védőoltás adásában való részvételre.  Kollégái fiatal kora ellenére mind szakmailag, mind emberileg támaszkodhatnak rá. Önmagával és munkatársaival szembeni elvárása, hogy feladataikat mindenkor a lehető legjobb színvonalon műveljék – áll dr. Tóth Judit főigazgató felterjesztésében.

Lavaj Fanny Emese Balassagyarmaton született, iskolás éveit is itt töltötte, majd Szegeden szerzett orvosi diplomát. Jelenleg aneszteziológia- és intenzív terápiás szakorvosképzésben vesz részt a városi kórház kötelékében. Már az egyetemi évei alatt többször megfordult a helyi kórház falai között, hogy csillapítani tudja tudásvágyát.

A diploma megszerzése után visszatért városunkba.

„A szülővárosom iránti szeretet, a családom és a városi kórház barátságos közössége húzta vissza a szívemet Palócország fővárosába. Amikor felvételt nyertem a kórházba a sebészeti osztályon kezdtem meg pályafutásom, azonban a pandémia miatt hamar átkerültem először a covid szubintenzív, majd az intenzív osztályokra, amely egy teljesen új, ismeretlen terület volt számomra.”

Fáradhatatlanul küzdött a vírus legyőzésében a mindennapok során.

 „Friss rezidensként láttam a tapasztalás, tanulás lehetőségét ebben a helyzetben. Kezdetben alkalmazkodnom kellett a megváltozott munka módhoz, a más beteganyaghoz. Hozzá kellett szokni ahhoz, hogy nem tudunk mindenkit megmenteni, hogy percek alatt súlyos progresszió következhet be a betegek állapotában. De szerencsére voltak szép pillanatok is, amikor a legelesettebb páciens hosszú kezelés és gondos ápolás után saját lábán léphetett ki a kórház kapuján. Teher alatt nő a pálma, szokták mondani, azt hiszem a pandémia alatt mindannyian rengeteget fejlődtünk, hiszen a teher hatalmas volt.” 

A jövőben szakterületén szeretne minél több ismeretet szerezni, fejlődni, tapasztalni és idővel sikeres szakvizsgát tenni.

„Célom, hogy a társadalom hasznos tagja legyek és az elérhető legmagasabb színvonalon végezzem a munkámat. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített, hogy idáig eljussak. Ez az elismerés biztatást jelent a további munkámhoz, megerősítést ad, hogy jó úton járok, de egyrészt felelősség is, hogy nem térhetek le az útról, amit elkezdtem.”

Zábrádi Dorottya