Többször megjárták az osztrák Alpok csúcsait, megmászták Európa legmagasabb csúcsát a 4809 méter magas Mont Blanc-t. Közösségépítő társaság az övék, akik nem csak a sportban, hanem az élet más területén is mindig számíthatnak egymásra – a város sportéletének gazdagításáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Balassagyarmat Közösségéért kitüntetésben részesült a Balassagyarmati Hegymászó Klub.

A baráti alapokon nyugvó nonprofit egyesület a Természetbarát- és Hegymászó Klub jogutódjaként létesült 31 évvel ezelőtt. Az alapító Poldauf Ferenc és Schumann Rezső hosszú távú tervei között szerepelt egy hivatalosan is bejegyzett csoport, ami a környék megszállott hegyimádóit rendezi egyesületi berkekbe. A jelenleg 40 taggal működő klub székhelye a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban található, ahol 10 méter magas műfalon a falmászás technikai alapjait, kötélkezelést, karabinerek használatát, csomók megkötését, egymás biztosítását sajátítják el és gyakorolják a mászás szerelmesei fiataloktól az idősebb korosztályig hétről hétre.

  • A mászó sport nem veszélytelen, sem a műfalon, sem a hegyekben, ezért a biztonsági előírások betartása kulcsfontosságú. Fizikai igénybevétel mellett a pszichés terhelést is jól kell kezelni. Nincs szükség nagy és merev izomtömegre, inkább a szálkás, dinamikus izomzat, jó állóképesség a fontos. Elsősorban a természetszerető, saját képességeinek határait kereső személyeknek ajánlanám e sportot, ugyanis a műfal- és sziklamászás mellett rendszeresen járunk magashegyi túrákra is. Évente több alkalommal látogatjuk a Magas-Tátra csúcsait, ahol hegymászó tapasztalatokat gyűjtünk illetve lehetőség nyílik jégfalak megmászására is – nyilatkozta Táborszki László klubelnök.

A Mátrakeresztesnél található mászóiskola kiépítését és karbantartását nagy lelkesedéssel végzi a közösség már évek óta, ahol közösségépítő találkozókat, összejöveteleket szerveznek, illetve itt kerül megrendezésre a Hegymászó Triatlon. Versenynaptárukból nem maradhat ki a nemzetközileg elismert, nagy múltra tekintő műfalmászó versenyük, a Palóc Kupa, aminek idén 28. alkalommal adott otthont a művelődési ház.

Számos nemzetközi és hazai sikert tudhat magáénak a csapat. Vályi Gergely, aki a BHK-ban kezdte bontogatni szárnyait, mára kitartó munkájának köszönhetően a Magyar Műfalmászó válogatott oszlopos tagja és többek között Junior Európa Bajnoki címmel büszkélkedhet.

  • A Balassagyarmat Közösségéért díj hegymászóink elismerését, létjogosultságát jelenti. Büszkeséggel tölt el minket, hogy átvehettük ezt a nem mindennapi, rangos kitüntetést – summázta a klubelnök.

(zábrádi)