Május első vasárnapján kerékpáros túra indul Balassagyarmatról Losoncra.

A Losoncra vezető kerékpáros túrára három kategóriában – sport, túra, retro – lehet nevezni. Gyülekező május 1-én, vasárnap 7 órakor a balassagyarmati 1. Kerékpár Múzeumnál (Mikszáth utca 61. Tescóval szemben) lesz. A balesetet szenvedett kerékpárosok emlékoszlopánál koszorúzás veszi kezdetét 8.30 órakor, majd ezt követően indul el a túra Losoncra. A túra útvonala: Balassagyarmat – Szécsény – Ludányhalászi – Nógrádszakal – Litke – Ipolytarnóc – Kalonda – Rapp – Losonc. A táv összesen 100 km hosszú, oda és vissza 50-50 km. Menetidő: sportosoknak 2 óra, túrásoknak 2,5 óra, retrósoknak 3 óra. A csapatot a Cserhát Különleges Mentők kísérik.

Losoncon egész napos majálist és kerékpáros ünnepet tartanak, ahol a magyarországi Kackiás Verklis és a Velocipéd Team is jelen lesznek. A program részeként új bicikli utak avatása történik továbbá sport és kulturális programokkal is készülnek a szervezők a városszéli tó partjánál. Érdekesség, hogy az 1. Kerékpár Múzeumnak kerékpár történeti kiállítása nyílik a losonci Zsinagóga kiállítótermében. Visszaindulás Losoncról Balassagyarmatra 17 órakor lesz.

A kerékpártúrázás szeretete mellett  a túra célja, hogy a résztvevők felfedezzék környezetük rejtett kincseit, a helyi attrakciókat, valamint hogy elsajátítsák a közlekedésbiztonság alapjait.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, amely a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség – Maketusz szervezésében, helyi szervezetek a BADISZ VSE, az Ipoly Túra Egyesület, Losonc Város Önkormányzata bevonásával az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Információt kérni és regisztrálni az alábbi elérhetőségeken lehet Sztancsik József helyi szervezőnél:

+36204002707

jsztancsik7@gmail.com