Az MNM Palóc Múzeuma május 14-én, szombaton 16 órától szervezi meg az Emlékhelyek Napját városunkban. A történelmi emlékhellyé nyilvánított balassagyarmati Vármegyeházán kerülnek megrendezésre az ingyenesen látogatható programok.

Az emlékhelyről:

Balassagyarmat 1950-ig Nógrád vármegye székhelye volt, így az épület a város egykori közigazgatási szerepének mementója. Itt zajlott 1919. január 27-én az a közalkalmazotti gyűlés, amely a csehszlovák igazgatás kiépítésével szembeni ellenállás szimbolikus eseménye volt. A megszálló csapatok január 29-i kiveréséért a város a Civitas Fortissima címet kapta. Ebben az épületben tevékenykedett lét irodalmi óriásunk: Madách Imre aljegyzőként, táblabíróként, majd megyei főbiztosként, Mikszáth Kálmán pedig ügyvédgyakornokként.

Programok:

16:00 – Tematikus séta, múltidéző beszélgetés az épület történetéről, az egykori Nógrád vármegyéről, a város polgárairól, az 1919-es köztisztviselői gyűlésről, a Civitas Fortissima hazafias összefogásáról

17:00 – Balassagyarmat az irodalomban – Versdélután a Balassagyarmati Versbarátok Körének közreműködésével

16:00-18:00 – Tárlatvezetés a Madách emlékszobában

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma állandó kiállítása Az ember tragédiája szerzőjének közéleti tevékenységét, valamint az 1848/49-es szabadságharcban vállalt szerepét mutatja be.