A Szabó Lőrinc Általános Iskola elnyerte az Ökoiskola címet.

Az intézményben évek óta komoly munka folyik a környezettudatos nevelés érdekében. A pedagógusok a szülőkkel és a diákokkal egyetértésben szépítik környezetüket napról napra. A munkaközösség azon dolgozik, hogy tanulóik megfelelő élményekre és tapasztalatokra építő, tevékenységorientált környezeti és fenntarthatóságra nevelésben részesüljenek, továbbá felelősséget éreznek a jövő generációjának egészségtudatosabbá alakításáért, a természet értékei iránt fogékony, a fenntarthatóság szempontjait ismerő és vállaló ifjúság neveléséért.

E feladatuk tudatában pályázatot nyújtottak be az ökoiskolai cím elnyeréséért, melyet meg is kapott az intézmény. A cím azon nevelési-oktatási intézményeknek elismerése, amelyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti-, és egészségneveléssel.

  • A szerteágazó környezettudatosságra épülő programjaink miatt pályáztunk az Ökoiskola címre, s akkor döbbentünk rá, hogy az ott felsorakoztatott követelményeket mi már évek óta teljesítjük, többet is megvalósítunk, mint az alapkövetelmény. Iskolánk bekerült az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakerti Alapozó Alprogram IV. ütemének nyertesei közé, így 2025-ig birtokoljuk az Ökoiskola címet – mesélte büszkeséggel Bacsúr Szilvia intézményvezető.
  • Számos projektünkkel igyekszünk tanulóink környezettudatosságát, természet iránti szeretetét alakítani. A takarítás, a víz és a föld világnapján projektnapokat szervezünk, önerőből, szülői segítséggel szépítgetjük az iskola környezetét és az udvarunkat, ahol magaságyásokat létesítettünk. A feladatok megvalósításában Ocskó Ildikó tanárnő vállalt komoly szerepet. A Fenntarthatóság Témahetet is megtartjuk, elkészült iskolánk klímavédelmi stratégiája, a környezettudatosság szellemében papírgyűjtést és a „Sulizsák” keretében használt ruhagyűjtést is megvalósítunk. A használt elemgyűjtő mellett mobilgyűjtőt is felállítottunk és folyamatosan gyűjtjük a műanyag kupakokat is. Madárbarát iskolaként madárodúkat és etetőket gondozunk, és ha ez még nem lenne elég idén benyújtottuk az Állatbarát iskola pályázatunkat is – zárta mondandóját az igazgatónő.

Fotó: Pásztor Szabolcs