Nemzetközi építőipari szakmai versenyt tartottak a Szondiban, ahol az itt tanuló diákok és kékkőiek mérették meg magukat. Az intézmény ezzel a programmal újabb lépést tett határon átnyúló kapcsolatainak elmélyítésére.

Az ipolysági szakképző iskolával fennálló évtizedes kapcsolata mellett újabb együttműködést indított el a határmenti térségben a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola. A balassagyarmati tanintézmény a kékkői középiskolával egy építőipari verseny megvalósításával indította el közös programját a napokban. Az oktatási együttműködés a Szondi Alapítvány, a Határmenti Régió Fejlesztéséért Alapítvány valamint a Spojená Skola – Modry Kamen, vagyis a kékkői középiskola partnerségében egy több elemet is tartalmazó, határon átnyúló pályázati program, az „Education” projekt részeként az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program segítségével jött létre. A balassagyarmati székhelyű Szondi Alapítvány célja többek között a külföldi szakmai tanulmányok és kapcsolatok támogatása.

  • A határon átnyúló együttműködést példázza versenyünk, amelyen két hasonló profilú iskola találkozott és tette meg az első lépéseket az ismerkedés útján – tájékoztatott Tanka Ágnes intézményvezető, aki hangsúlyozta, hogy mindkét iskola oktatói gárdája közös célért dolgozik, ami nem más, mint hogy jól képzett szakmunkásokat bocsássanak ki és ezáltal gazdagodjon az európai munkaerő piac. Hozzátette, hogy mindkét intézményben oktatnak építőipari szakmákat. Bár a hazai és a szlovákiai szakképzés rendszere némileg eltérő, de az építőipari szakmákban jól összemérhető az ottani és az itteni diákok felkészültsége. Ezért is gondoltak arra, hogy az ács illetve a kőműves szakmák tanulóinak közös versenyével bepillantást nyernek egymás munkájába. Tanka Ágnes végül azt is elárulta, hogy a találkozás célja, hogy a két tanintézmény oktatói, tanárai megismerkedjenek, tapasztalatot cseréljenek, hogy tovább szőhessék az együttműködés fonalát.

A versenyen a kőműves és ács tanulók két fős csapatokban mérték össze tudásukat. Szoros megmérettetés után kiemelkedő teljesítményt értek el és vehették át a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a megérdemelt csapatok. Az ácsok közül a Szondis Hídvégi Balázs és Szakos Richárd, a kőművesek csapatából pedig a kékkői iskolát erősítő Juhász Benjámin és Oláh Mario csapata részesült díjazásban.

Továbbá a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külön díjazásban részesítette a NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola egy-egy ács és kőműves tanulóját: ács szakmában Mócsány Balázst, a kőműveseknél pedig Homolya Félixet.