Fizikai és szellemi felkészültségükről is tanúbizonyságot tehettek az Ipoly Challenge bátor résztvevői, akik izgalmas és kihívásokkal teli napot hagytak maguk mögött.

Idén első alkalommal került megrendezésre az Ipoly Challenge Honvéd Kadét Járőrverseny, amelyet a NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola a Badisz VSE-vel karöltve és a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont közreműködésével hozott létre a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) támogatásával.

A programok az esős péntek délelőtt kezdődtek az Ipoly nagyhíd lábánál, ahol Sztancsik József „Dodó”, a Badisz VSE elnöke, városunk díszpolgára nyitotta meg a két napos rendezvényt. Beszédében elmondta, hogy hagyományt szeretne teremteni a határfolyón és annak partján zajló komplex rendezvényből.

Az összesen kilenc, hat főből álló csapatok a délelőtti órákban álltak rajtvonalhoz, akiket Gál Zoltán, határrendészeti tiszt, a NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola tanára indított útjukra. A szervező technikum hat kadét csapattal képviselte magát, akiknek a kihívói a helyi Szent-Györgyi Technikumból, valamint a kiskunhalasi és halászteleki iskolákból kerültek ki. A fiatal kadétok elméleti tudásukat ez alkalommal a gyakorlatban is bemutathatták, de ezen kívül szükségük volt az állóképességükre, erejükre, gyorsaságukra és az ügyességükre is az egyes feladatok megoldása során.

Gál Zoltán szervező elmondta, hogy a versenyszámok között sokszínű feladványok vártak a versenyzőkre, mint például a kenu váltó, közlekedési teszt, valamint terepfutóverseny, amelynek végállomása a Honvédelmi Sportközponthoz vezetett. Itt további próbatételek sora fogadta a bátor résztvevőket, akik először vehették birtokukba az újonnan felépített OCR akadálypályát, amelyen természetes és épített akadályokat kellett teljesíteniük. A sportközpont épületében íjászatra és légpuskalövészetre invitálták az ifjúságot. Továbbá a versenyszámok között olyan érdekes feladatok vártak a fiatalokra, mint a traffipax futóverseny, tűzoltó fecskendőszerelés, elsősegélynyújtás, kerékpár mountain bike váltó verseny és a mátrix tájékozódási feladat. Gál Zoltán tájékoztatott arról is, hogy a legjobb teljesítményt nyújtó csapat különdíjban részesül. Kiemelte, hogy a mikszáthosok számára ez a verseny nem egy szimpla kadét megmérettetés, hanem egy valódi túlélő próba, hiszen egymás között is versengnek a diákok és házon belül is győztest hirdetnek.

A napsütéses délután folyamán a civil felnőtt és gyermek csapatok, családok és munkahelyi kollektívák vehették birtokukba az akadálypályákkal gazdagított Ipoly-partot.

Szombaton játékokkal, íjászattal, lovaglással, tollaslabdázással, kerékpáros ügyességi versenyekkel és egyéb meglepetésekkel folytatódik az Ipoly Challenge.

A programok megvalósításában a NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola tanárai, a Honvédelmi Sportszövetség munkatársai, a Badisz VSE, a NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikum pedagógusai, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség, a rendőrség és a tűzoltóság dolgozói működtek közre.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás