Katonai járművek vették birtokba a Civitas Fortissima teret. A Toborzó Emlékfutás 2022 szervezői ezúttal Balassagyarmaton állomásoztak, ahol különféle harci bemutatókkal is készültek az érdeklődőknek.

Katonai járművek vették birtokba a Civitas Fortissima teret. A Toborzó Emlékfutás 2022 szervezői ezúttal Balassagyarmaton állomásoztak, ahol különféle harci bemutatókkal is készültek az érdeklődőknek.


A legbátrabb városon is áthaladt a Honvédelem Napja alkalmából indult Toborzó Emlékfutás. A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör által szervezett egész országon átívelő katonai váltófutás a magyar sport napján rajtolt el és érkezett szűkebb hazánkba Mátraszele és Kazár érintésével. A kéthetes programsorozat összesen 219 település érintésével valósult meg, a váltót 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotta, akik több mint 1800 kilométeres távot tettek meg. Az országos sportprogram legfőbb célja az volt, hogy a katonai hivatást, illetve a sportot népszerűsítse mindamellett hogy az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás fontosságára hívja fel a figyelmet az ország különböző településeinek bevonásával.

A Nógrád megyei szakasz legjava a balassagyarmati főtéren zajlott, ahol az emlékfutókat Csach Gábor polgármester fogadta, aki a váltó stafétabotjára városi díszszalagot kötött ezzel is támogatva a kezdeményezést. A Civitas Fortissima emlékműnél megemlékezést tartottak majd egy kisebb pihenőt követően ismét útra keltek a váltó tagjai, akiket a város végét jelző tábláig a NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola rendész tanulói kísértek. A városi sporteseményhez különleges programkavalkád is társult. A toborzás és véradás mellett a résztvevők betekintést nyerhettek a katonai hivatás rejtelmeibe. A főtéren felállított 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda sátrainál fegyverekkel ismerkedhettek és információkat gyűjthettek az arra járók.

A rendezvény idején technikai és közelharc bemutatókat tartottak, valamint a Mikszáth Technikum rendész és kadét tanulói önvédelmi bemutatón adtak számot az iskolában tanult fogásokból. A napot térzene színesítette.

Fotó: Sümegi Tamás