Balassagyarmat a végállomása az egy hét múlva induló első országos Trianon-maratonnak, amelyet hagyományéltető programsorozattal kívánnak teljessé tenni.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban rendkívüli sajtótájékoztatón ismertették a szervezők a június 4-i Juhos Gábor Trianon-maraton országos rendezvénysorozat programjait, amelyet az orosz-ukrán háború miatt csak egyetlen szakaszon, Ipolytarnóc és Balassagyarmat között rendeznek meg.
A sajtóülésen tájékoztatást adott Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, aki elmondta, hogy a sportrendezvény egyszerre kíván emléket állítani Juhos Gábor nagyszerű hazafias és sportolói teljesítményének, aki Trianon 100. évében, 2020-ban egyetlen szünnap beiktatása nélkül, negyven nap alatt egyedül körbefutotta a megcsonkított Haza határát. A program atyja arra is kitért, hogy a  Juhos Gábor Trianon-maratont a Szent Korona égisze alatt fogják megszervezni ezzel is éltetve a magyar hagyományokat, így a futás valamennyi szakaszának rajt- és célállomásán jelen lesz egy Szent Korona másolat vagy replika. Hangsúlyozta: – A sporteseményből hagyományt szeretnénk kovácsolni, ezért minden évben, június 4-én tartanánk meg a maratonokat ugyanazokon a szakaszokon, amelyeket Juhos Gábor Trianon 100. évében megtett.


A sajtótájékoztatón felszólalt a BADISZVSE elnökségi tagjai: Medvácz Lajos, az Ipolytarnóc-Balassagyarmat szakasz főszervezője  illetve Sztancsik József, a program versenyigazgatója. Tőlük megtudhattuk, hogy a 42,9 kilométer hosszú Trianon-maraton Ipolytarnócról a Krisztus király templom elől rajtol 9:05 órakor, míg a rövidebb, 22,1 kilométeres Trianon-félmaraton Szécsény elől a Pöstyéni bekötő úttól 11:05 órakor indul. Balassagyarmat szélétől a DMRV-től egészen a városközpontig tartó 1920 méteres távolságot felölelő Trianoni-emlékfutást 15:05 óra kezdettel minden bátor vállalkozó megteheti. A befutó mindhárom táv esetében a Civitas Fortssima téren lesz, ahol Schmitt Pál országos fővédnök, a Magyar Olimpiai Bizottság volt elnöke valamint korábbi köztársasági elnök adja át a díjakat az arra érdemeseknek. Minden egyes célba érő versenyző emléklapot kap illetve minden versenykategória első helyezettje díszoklevelet vehet át.
A trianoni békediktátum 102. évfordulója alkalmából megálmodott sportnaphoz számos egyéb program is társul, mint a Nemzeti Összetartozás Napi városi megemlékezés, szentmise továbbá a nap Magyar Szerrel végződik, amelynek részeként a Honvédelmi Sportközpontban tartanak íjász és egyéb családi hagyományéltető programokat. Ennek részeként látogat el városunkba Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász. A balassagyarmati Magyar Szer főszervezőjévé Ónodi Krisztián, ismert helyi hagyományőrzőt nevezték ki.
A kivételes sporteseményre június 3-ig lehet nevezni a www.mvsz.hu weboldalon.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás