Egészen egyedülálló képzőművészeti válogatás kapott helyet a Palóc Múzeum nagytermében: telt házzal nyitotta meg kapuját Pénzes Géza képzőművész életmű kiállítása.

Városunk közismert művésztanárának teljes életművét mutatja be a Palóc Múzeum új tárlata.
A szervező intézmény nevében dr. Lengyel Ágnes igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Csach Gábor polgármester, művészettörténész nyitotta meg a tárlatot. A történelmi korszakok váltakozásán keresztül mutatta be a balassagyarmatiként közismert, hugyagi származású művészpedagógus munkásságát.


– Megyénk egyik legjelentősebb festőművésze, grafikusa több tucat diákot indított el a művészi pályán, köztük számos művésztanár került ki a kezei alól. Művészetében van valamiféle egyetemesség, egy olyan közlés, ami nem csak közérthető, elsajátítható, hanem stafétaként értelmezhető a pedagógus és a képzőművész kettősségében. Alkotó tevékenysége két fő irányvonalra épül: a rajzolásra, annak tudományára és szükségességére, illetve az emberközpontúságra. Az itt látható válogatás egészen egyedülállónak tekinthető, hiszen a műfajok sokszínűsége vonul végig az összesen 48 darab alkotáson. Köztük tollrajzokkal, akvarellekkel, olajfestményekkel találkozhatunk, de a művész által közkedvelt technika, a rézkarc is visszaköszön a múzeum falain. Továbbá ne feledkezzünk el az utóbbi időszak gazdag fotós anyagáról sem. A műfajilag rendszerbe foglalt műalkotások kavalkádjában különlegesen magas virtuozitással készített Rembrandt-féle rézkarcok tanulmányai, kézitusrajzok tanulmányai is helyet kaptak. A tárlat többségében grafikákból tevődik össze, amelyeken a narratív művészet jellemvonásai tükröződnek, hiszen minden egyes grafika egy-egy históriát, történetet mesél el. A nagyméretű olajfestmény-sorozatok tipikus emberi tevékenységeket ábrázolnak, ilyen a Kufár elnevezésű alkotás, míg az elmúlt években készült akvarellek könnyedsége az élet iránti szeretetet közvetíti a látogatók felé. Egy olyan életmű összefoglalását láthatjuk, amely nem csak a mesterség iránti alázatot és rajongást mutatja be, hanem valóban az embert és az őt körülvevő világ iránti szeretetet tükrözi – fogalmazott Csach Gábor.


A bemutatásra került alkotásokat Csemniczky Zoltán szobrászművész rendezte. Dr. Csordás Pál, a tárlat kurátora régi szép emlékeket elevenített fel az eseményen.
A megnyitó ünnepséget jelenlétével megtisztelte Skuczi Nándor a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Medvácz Lajos, volt polgármesterünk, a Palóc Múzeumbarátok Egyesületének elnöke, illetve a szakma illusztris képviselői.
A kiállítás képanyagára Babicz Beáta, id. Telek Zoltán és ifj. Telek Zoltán művésztanárok triójával hangolódtak a meghívott vendégek.
A tárlat augusztus 31-ig látogatható.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotók