Az országos Öröm a Zene – Tehetségkutató és gondozó program részeként hívták életre idén ötödik alkalommal az Öröm a Zene – Palóc Futam elnevezésű amatőr zenei tehetségkutató Nógrád megyei selejtezőjét a hangszeres zenét játszó együtteseknek.

A megmérettetés a Palóc liget Teraszán vette kezdetét, ahol Lombos Márton, a program házigazdája köszöntötte a résztvevőket.

  • Idén a Palóc futam nevet adtuk a rendezvénynek, ezzel is népszerűsítve Balassagyarmatot. Legyünk büszkék arra, hogy Palócföld fővárosában születtünk! – hangsúlyozta Lombos Márton, aki azt is elárulta köszöntőjében, hogy a rendezvény nem jöhetett volna létre a támogatóik – Nemzeti Kulturális Alap, Hangfoglaló Program, Balassagyarmat Város Önkormányzata, a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ), a Fiatalok Palócföldért Egyesület, Terasz, Audmax Kft., Springa Studio, Ember Péter Studio, Specziár Óraszalon, Op-Art Optika, Gazduram Sajtboltja, KGKZ Építész Kft. és a Delta-Tech Group – nélkül.

A laza megnyitót követően kisorsolták a résztvevő zenészek fellépési sorrendjét. Ezúttal tíz zenekar kapott lehetőséget a bemutatkozásra – Dope Valley, Nehézlemez Műhely, Kecskeméthy Lilla, Skylar, Butterbros, Dyer, Soulwake, House of Pioneers, Madman Project és SugeraBugera Band – akik három saját dalt mutathattak be a közönségnek az egész napos verseny során.

A versenyzők fellépéseit követően Jammal beatbox koncertjére szórakozhattak a jelenlévők, majd ezt követően került sor a díjkiosztásokra. Első helyezést ért el Skylar, aki az Öröm a zene októberi nagydöntőjében képviselheti majd megyénket, ahol a fődíj egy egymillió forintos hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzési támogatás a Hanosz tagjainak kínálatából, valamint kétmillió forintos egyedi pályázati támogatás a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programtól. Továbbá a nyertesnek lehetősége nyílik három dal felvételére Ember Péter stúdiójában illetve városunk önkormányzata jóvoltából a városi közönség is megismerheti az előadóművészt a júliusban megrendezésre kerülő belvárosi sörünnepen. Számos különdíj is gazdára talált.

A legkiemelkedőbb zenei tehetségnek járó Újfalusi Gábor-díjat Panka Pongrácz, a Dope Valley zenekar dobosa nyerte meg. Városunk önkormányzata fellépési lehetőséget biztosít a Madman Project, a Dyer és a SugeraBugera Band részére. A Nehézlemez Műhely, a Madman Project, a SugerBugera Band, a Soulwake, a Dyer, Kecskeméthy Lilla és a Butterbros értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak az Op-Art Optika és az Audmax Kft. jóvoltából.

A szakmai zsűri székében olyan neves zenészek foglaltak helyet, mint Andrásik Remo a HANOSZ főtitkára, a zsűri elnöke; Lombos Márton szövegíró, énekes, dalszerző; Csach Gábor polgármester, a Kinopuskin együttes frontembere; Ember Péter zenész, dalszerző, hangszerelő, hangmérnök, a Latte Maffiato frontembere; Kovács Ákos “Dadan” zenekari manager, illetve Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa.

Az egész napos zenei program éjfélig tartó rock diszkóval zárult, amelyet Rigó Zoli szolgáltatott.