Megkezdődött a várva várt vakáció. A balassagyarmati középiskolások Diákjuniálissal búcsúztatták az iskolaévet.

Több év kihagyás után a hagyományokat követve idén ismét megrendezték minden idők legkedveltebb tanévbúcsúztató városi eseményét, a Diákjuniálist.

A Legbátrabb Város középiskoláinak és szakképző iskoláinak diákjai és tanáraik népesítették be a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, majd a Civitas Fortissima tér környékét, ahol Elek Péter, a Dumaszínház társulatának tagja és egyben a rendezvény házigazdája köszöntötte az iskolákat képviselő ifjúságot. A programokat a tradícióvá vált és közkedvelt esőűző táncokkal nyitották meg, amelyen idén is ötletes előadásoknak lehettünk tanúi. Ezután vette kezdetét a Tusakodás névre hallgató élőcsocsó bajnokság, amelyre ötfős csapatok jelentkezhettek. Az izzasztó párbajt végül a Balassi Bálint Gimnázium Spárta csapata nyerte meg, akik egy Palóc Ring belépővel gazdagodtak.

 

Ezzel egy időben került megrendezésre a Ki a király?! elnevezésű kultúrsokk okozó percek a városháza dísztermében. Itt minden tanintézmény két-két tanulója ismertette iskolájuk kultúrprogramját, amelyek az ősz folyamán kerülnek majd megvalósításra. A megbeszélésen a képviselő-testület választotta meg a diákpolgármestert a balassis Rédler Zalán személyében, akinek a város kulcsát Csach Gábor polgármester adta át.

A Dumáld ki magad Elek Péterrel! játékos vetélkedőn szintén ötfős csapatok szállhattak egymással harcba. A versenyt és az ízletes tortát a NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikum csapata nyerte meg. Délután sportmérkőzéseken bizonyíthattak az iskolák. A tanár-diák férfi focit a Vizy Zsigmond úti sporttelepen, míg a tanár-diák női röplabda versenyt a Balassi Bálint Gimnázium sportcsarnokában valósították meg. A tanár-diák röplabda és foci mérkőzések vándorkupáit végül a Szent Imre gimisei vitték haza.

A nap folyamán kihirdették a Corleone pizzéria által indított papírpizza rajzverseny eredményeit is. Az est a Madách Moziban zárult, ahol Opitz Barbi énekesnő, GWM rapper adott koncertet illetve Rigó Zoli utolshowtáncára bulizhattak a tanévet méltán elbúcsúztató fiatalok.