Kezdetét vette a Vármegyeházát népszerűsítő négy napos rendezvénysorozat. A kulturális és szórakoztató programok megkezdése előtt sajtótájékoztató keretén belül ismertették Balassagyarmat első társasjátékát, amely a Vármegyeházát és városunk értékeit kívánja közelebb hozni a fiatal és az idősebb korosztályhoz.

A Kitárt Vármegyeháza – A fény éjszakája elnevezésű programsorozat nyitányaként sajtótájékoztatón számolt be Medvácz Eszter, Balassagyarmat Város Önkormányzatának ifjúsági és kulturális referense a megvalósításra váró programokról és egy különleges játékról a Vármegyeháza épületében.

– A nemzeti és történelmi emlékhelyek fenntartható használatát elősegítő 2022. évi támogatás segítségével városunk önkormányzata hárommillió forintot nyert a projekt megvalósítására illetve száz darab jó minőségű társasjáték elkészítésére – számolt be az újdonságról Medvácz Eszter, aki hangsúlyozta, hogy a játék legfőbb célja, hogy a nagy múltú, történelmi épület jelentőségét és városban betöltött központi szerepét közelebb hozzák a városlakókhoz és ezáltal többen megismerjék a Civitas Fortissima dicső múltját.

A kulturális referens rávilágított, hogy a városvezetés kiemelt feladatának tekinti, hogy a gyerekeket és a családokat bevonják a város életébe szabadidős, szórakoztató, kulturális programok szervezésével, valamint különböző élménydús kiadványok, játékok megvalósításával.

– Tavaly megjelent a városi kifestőkönyv, idén ősszel társasjátékkal kívánunk kedveskedni és élményt szerezni a városlakóknak. A családi társasjáték több részből fog állni és főként a Vármegyeházáról, valamint a város értékeiről szól majd. A társasjátékból a város óvodái, általános iskolái, a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény, valamint a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet Csecsemő- és Gyermekosztálya kap tiszteletpéldányt. A többi darabhoz bárki szabadon hozzájuthat majd, hiszen karácsony közeledtével a boltok polcain is megtalálható lesz, így ajándékként is jól funkcionálhat – mondta a kulturális referens.

A sajtótájékoztató után kezdetét vették a programok. Délután a patinás épület előtt felállított sátrakban fogadták a kézműveskedni vágyókat, akik saját társasjátékukat is elkészíthették. A foglalkozásokat Molnár Krisztina és Medvácz Eszter vezették.

Pénteken a Vármegyeházához kapcsolódó írók, költők szabadon választott műveivel állhatnak színpadra a jelentkezők a vers-, próza- és mesemondó versenyen.

Szombaton 18:30 órakor a Magyar Rádió Énekkarának Kamarakoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, majd 19.30 órakor a Bankó rabló elnevezésű új városi játékban is kipróbálhatják magukat, ami egészen nyár végéig elérhető lesz.

Szombaton és vasárnap több turnusban indulnak ismeretterjesztő körtúrák a Vármegyeháza épületében Majdán Béla várostörténész vezetésével. A túrára előzetesen lehet regisztrálni június 24-ig, péntek estig a rendezvenybgy@gmail.com email-címen.

(zábrádi)