Balassagyarmat minden bölcsődéjébe, óvodájába, és iskolájába biztosít az önkormányzat Epipen adrenalin injekciókat, melyek súlyos allergiás sokk esetén menthetnek életet – közölte Csach Gábor, városunk polgármestere.

Július 1-től az Epipen, valamint az Epipen junior készítményeket a betegek 70 százalékos támogatással 5080 forintért, illetve az igazolt allergiával rendelkező betegek kiemelt támogatással 300 forintért válthatják ki a patikákban – írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján.
A megjelent közleményben felhívják a figyelmet, hogy az életmentő injekciós toll esetében fontos, hogy az érintett személyek megfelelő oktatást kapjanak kezelőorvosuktól a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, és hogy az érintettek ismerjék az anaphilaxiás reakció jellemző tüneteit. Az injekcióból a súlyos allergiában szenvedőknek kettőt kell mindig maguknál tartani, a készítmény darabja eddig 16-20 ezer forintba került. Az injekciós tollaknak a gyártást követően 12, maximum 18 hónap után lejár a szavatosságuk, a tárolására is szigorú szabályok vonatkoznak. A betegszervezetek azt javasolják, hogy minden oktatási intézményben legyen két életmentő injekció. Az Allergéniusz Egyesület egy átfogó oktatási programot is elindított, amelyben többek között az iskolai dolgozók, pedagógusok kapnak képzést arról, hogyan ismerhetik fel az anafilaxiás sokk tüneteit és mit kell tenni ilyen helyzetben.
Az őszi tanévkezdéstől városunk oktatási és nevelő intézményeiben is elérhetőek lesznek a társadalombiztosítás által támogatott adrenalininjekciók.