Koncertek, kézműves foglalkozások, rendhagyó tárlatvezetések és élő társasjáték: négy helyszínen többek között az alábbi programkínálattal vált valóra az idei Múzeumok Éjszakája Balassagyarmaton.

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján került megrendezésre immáron huszadik alkalommal. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz idén is csatlakoztak városunk gyűjteményei. Négy helyszínen számos kaland és érdekesség fogadta a vendégeket.
A Palóc Múzeum munkatársai egész napos rendhagyó tárlatvezetéseket, előadásokat tartottak, majd a késő délutáni órákban kézműves foglalkozásokkal, Madách-Mikszáth kvízzel és tortajátékkal vette kezdetét az esemény. A kicsik és a nagyok Kecskeméthy Lilla lágy dallamaival hangolódhattak az esti programkavalkádra. A Vissi d’Arte Művészeti Együttes és a Szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar Bel Canto Kamarakórusának hangversenye után kalandos társasjátékon mérhették össze tudásukat az elszánt csapatok és egyéni résztvevők. A verseny mezőit a múzeum „Tudós köznemesi könyvtár” című állandó kiállítása adta és a versenyzőknek bábuként kellett előrehaladniuk. A játék során végig Nagy Iván, a múzeumalapító történész munkássága jelentett kalauzolást a résztvevőknek, akik bejárhatták hazánk több mint ezer éves történetét, megismerhették a népvándorlás korát, a honfoglalást, a középkori királyainkat, a török elleni küzdelmet illetve a magyar szabadságharcot és a polgárosodás időszakát. Végül a mindent eldöntő „Játék a tortáért” nyereményjáték győztese a Palóc Múzeum összes programján résztvevő Békési Áron lett, aki a Jagyutt Cukrászat által felajánlott tortával lett gazdagabb.

A Pannonia Motorkerékpár Múzeumban gyermek és felnőtt programokkal várták az érdeklődőket. A kicsiknek színezőkkel, logikai játékokkal, fejtörőkkel és gyermekmotoroztatással kedveskedtek, de kortól függetlenül bárki beülhetett egy Pannonia oldalkocsiba Szakács László mellé és megérezhette a valódi Pannónia motoros életérzést. Sötétedés után hangulatvilágítással koronázták meg az estét.
Az éjszakai baglyok az 1. Kerékpármúzeumba is betérhettek, ahol a tricikli, bicikli, velocipéd és társai sokoldalú és különleges világába kaphattak betekintést.
A Jánossy Képtár látogatóit különleges tárlatvezetésre invitálták a szervezők. Az est festéssel, rajzolással és Őri Kiss Botond Trio jazz koncertjével zárult.