A hatalmas kánikula ellenére nagy siker övezte Nógrád megye egyik legnívósabb kulturális-művészeti eseményét, az immáron 35. Nyári Tárlatot.

A balassagyarmati nyár kulturális életének egyik legjelentősebb eseménye az évente megrendezésre kerülő helyi- és a városhoz kötődő alkotók képzőművészeti seregszemléje. Idén összesen 46 művész 81 kiállított alkotása kapott helyet a Horváth Endre Galéria kiállítóterének falain, amelyek számos képzőművészeti eljárással készültek. Többek között olajfestményeket, akvarelleket, grafikákat, fotókat, plasztikákat vehetnek szemügyre a műkedvelők, amelyek az amatőr és profi képzőművészek keze munkáját dicsérik. A kiállítók között ez alkalommal is találkozhattunk nagy visszatérőkkel, továbbá hat újdonsült taggal, akik ezen a tárlaton debütáltak szebbnél szebb alkotásaikkal.

A tárlatot Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető ajánlotta a közönség figyelmébe a péntek esti megnyitó rendezvényen.

  • A városi kis művész társaság a 80-as évekből indult 250-300 fővel, amely a hosszas évek során egy olyan összetartó alkotói közösségé terebélyesedett, amire a város igazán büszke lehet. A 42 év alatt számos értékes taggal bővültünk, akik közül már sokan elhagyták a várost, de mégis elmondható, hogy a mai napig nagy létszámú, 200-250 alkotóval működhetünk, akik aktív jelenlétükkel gazdagítják a gyarmati művészvilágot. Az alkotóknak mindig nagy motivációt jelent, hogy valamihez kötődhetnek, legyen szó fizikai kötődésről, mondjuk a szülővároshoz, de ami ennél erősebb az mindig a lelki kötődés – összegezte a tárlat kurátora.

A kiállítás anyagát egy kiváló jazz zenekar, a Molnár Sándor Trió dallamaira tekinthette meg a nagyérdemű.

A tárlat augusztus 25-ig fogadja az érdeklődőket a galéria nyitvatartási idejében.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás