Erejüket, ügyességüket és gyorsaságukat is próbára tették a megye fiatal polgárőrei, akiket a közel 40 fokos hőség sem riasztott el a kemény próbatételek elől.

A balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban hívta életre az V. Nógrád Megyei Ifjú Polgárőr Napot a Nógrád Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége. A rendezvény megnyitóján Vass Miklós megyei polgárőr elnök köszöntötte a jelenlévőket, majd Zahorecz Sándor ezredes, megyei rendőrkapitány-helyettes köszöntötte és méltatta az ifjú polgárőröket.

A megnyitót követően a szervezők nevében Gál Zoltán, a NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum rendvédelmi szakképzésének tanára tartott eligazítást, aki lépésről-lépésre haladva ismertette, milyen megpróbáltatás vár majd az elkövetkező másfél órában az ötfős csapatok tagjaira. A 36 fokos hőség sem tántorította el a mikszáthos ifjú polgárőröket, akik a Mátramindszenti, a Borsosberényi, a Szécsényi, a Kazári Polgárőr Egyesületek indulóival mérették össze magukat a Honvédelmi Sportközpont, a Mikszáth Technikum polgárőr pedagógusai, a KIKNYP Toborzó Iroda illetve a Megyei Területvédelmi Század honvédei által kooordinált akadályversenyeken. Az ifjak légpuska, lézerpisztoly lövészetben, íjászatban, fegyver szét-és összeszerelésben, kézigránátdobásban, tájékozódási feladatban bizonyíthatták ügyességüket, míg erejüket a sportközpontban lévő OCR akadálypályán tehették próbára.

A versenyt végül a Mikszáth Technikum 12. évfolyamos Scooby-Doo nevű csapata nyerte meg Baranyi Zalán, Blaskó Fruzsina, Bucsányi Szabolcs, Tóth Erik és Török Dalma tagok kitartásának és eredményes szereplésének köszönhetően. Második helyezett szintén a Mikszáth iskola 12. évfolyamos csapata lett, melynek tagjai Baráz Celisztin, Fábián Szilárd, Kucsa Lionel, Orsós Sándor, Zemen Lara. Harmadikként a Borsosberényi Ifjú Polgárőrök végeztek. A csapat tagjai Kalmár Dominik, Kertész Dávid, Mák Zoltán, Molnár Ákos és Pauer Csilla. A megérdemelt díjakat és az emlékalapot Vass Miklós megyei elnök és Okolenszki Gábor tűzoltó alezredes, a Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője adta át a helyezetteknek.

A programok megvalósításában közreműködött a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság, a Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási intézet, a KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, a 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj munkatársai, valamint a Ipoly-völgyi Különleges Mentőcsoport önkéntesei.