A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező, látványelemeket felvonultató vándorkiállítás városunk főterén kapott helyet.

A Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” című időszaki kiállítása ezúttal Balassagyarmatra, a Legbátrabb Városba költözött. A különleges szabadtéri attrakciót csütörtök délután nyitották meg ünnepélyes keretek között a Városháza dísztermében, ahol először Csépai Eszter színművésznő köszöntötte a vendégeket.

A rendezvényen felszólalt Csach Gábor polgármester, aki személyes tapasztalatait megosztva emlékezett vissza a sorsfordító történelmi eseményre, amely mindenki életét gyökeresen megváltoztatta.

A kiállítást Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze ajánlotta a közönség figyelmébe.
– Amikor végignézzük az épület előtt felállított tablókat, akkor szemügyre vehetjük, hogy a nyolcvanas évek végén a közép-európaiakat és közöttük minket, magyarokat nem lehetett passzivitással vádolni. Ráadásul olyan hosszútávú és karakteres célokért vonultak az utcára, mint a határon túli magyarok jogaiért, vagy éppen a Bős-nagymarosi vízlépcső építése ellen. A harmadik nagy megmozdulás 1989. június 16-án volt Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése, amelyen több mint százezer ember rótta le kegyeletét a Hősök terén és amit több millió ember követett a televízió képernyőin keresztül. Láthatjuk, hogy mindenekelőtt az itt élő emberek akarata, a diktatúra kifulladása és a világrend változása volt az, amely a lehetővé tette, hogy a térségben élők visszakapják szabadságukat és a függetlenségüket – mondta a szakember.

A vendégek egy irodalmi összeállítást is meghallgathattak, amelyben Csépai Eszter színművésznő több verset is elszavalt, továbbá Jobbágy Bence gitáros közreműködésével Cseh Tamás énekes, zeneszerző dalait is hallhatta tőle a nagyérdemű. A kiállítás a „30 éve szabadon” Emlékbizottság megbízásából jött létre, melynek részeként a jelenlévők ingyenesen megtekinthették Török Ferenc Moszkva tér című filmjét.

A Terror Háza Múzeum által életre hívott kiállítás tablói július 16-ig tekinthetők meg a Civitas Fortissima téren.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás