Immáron 35. alkalommal kerül megrendezésre a méltán népszerű Zene határok nélkül címet viselő Nemzetközi Muzsikustábor és Művészeti Fesztivál a Balassagyarmati Dalegylet szervezésében.

Két héten keresztül határtalanul szól a nóta a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában, hiszen július 20. és 31. között kerül megrendezésre a Balassagyarmati Dalegylet hagyományos programja, a nemzetközi muzsikustábor és művészeti fesztivál immáron harmincötödször. Magyarország legrégebben működő zenei tehetséggondozó táborába számos tehetség és elismert művész is érkezik, akik két héten keresztül hangversenyükkel kívánják lenyűgözni a közönséget.

– Idén is a megszokott módon fuvola, klarinét, hegedű, gordonka, ének, zongora, kórus és kamarazene kurzusokat is tartunk – meséli Ember Csaba, a Balassagyarmati Dalegylet művészeti vezetője. – A képzéseken olyan elismert művészek tanítanak majd, mint Tokody Ilona és Muskát András operaénekesek, Eckhardt Gábor, Fenyő Gusztáv, Kiss Péter és Csillag Péter zongoraművészek, Matuz István és Kanyó András fuvolaművészek, Klenyán Csaba klarinétművész, Perényi Eszter és Banda Ádám hegedűművész, valamint Varga István gordonkaművész.

A kéthetes program védnökei dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Balla Mihály országgyűlési képviselő, Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója és Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

A foglalkozásokat minden évben nagy siker övezi, amit a magas résztvevőszám bizonyít.

– 50-80 fő között szoktunk hallgatókat fogadni. A tábor lényege az egyéni és kamarazenei oktatás, emellett kórusban is lehet énekelni, a tanult műveket a hallgatók hangversenyeken adják elő. Hagyományosan a tavaly 30 éves EAR  kortárs magyar zenét játszó együttes nyitja a hangversenyek sorát július 20-án este 7 órai kezdettel, ahogyan valamennyi hangverseny ekkor lesz a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában. Július 21-én a kurzusok tanárait hallgathatjuk, majd Fenyő Gusztáv Beethoven estjét. Ezt követően zenei előadói versenyre kerül sor. A növendékhangversenyek keretében az utóbbi időben több külföldi versenyen is győztes zeneakadémisták lépnek színpadra – ismerteti a programokat Ember Csaba.

A tábor egyik kiemelt célja évről évre, hogy az újonnan feltűnő tehetségeket felkarolja, és tanulási lehetőséget biztosítson számukra.
– Sokszor nemzetközi ifjúsági versenyeket is megnyert fiatalok térnek vissza táborunkba, ami azt bizonyítja, hogy jól érzik itt magukat, sokat tudnak tanulni, megszeretik a várost, a palóc tájat, s hosszabb időre szóló szakmai útmutatásokat kapnak, illetve szakmai barátságok kötődnek, amelyek a művészi pályát később végig kísérik. A kiváló Kossuth-díjas karmester Fischer Iván különösen szívén viseli a magyar zenei tehetségek támogatását, így kedvezményes részvételt biztosít néhány tanuló számára eddig elért eredményeik és szociális helyzetük alapján.
(zábrádi)