Az előzetes becslések szerint a háztartások kevesebb mint negyedét érintik majd a rezsicsökkentés kapcsán bejelentett módosítások, a rezsikalkulátor segítségével kiszámolható az összeg.


Augusztustól tovább él a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás szintjéig, afelett pedig egy új tarifát, a lakossági piaci árat vezette be a kormány, hogy a háztartásoknak ne a versenypiaci árat kelljen megfizetni a gáz- és áramszámla esetében.

A részletek már megjelentek a Magyar Közlönyben.

Az új szabályok értelmében az átlagfogyasztás 1729 köbméter/év a gáz esetében, a villamos energia esetében 2523 kWh/év. A rezsicsökkentett ár 36 forint/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 forint/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 forint/köbméter, afölött pedig 747 forint/köbméter. A versenypiaci ár a villany esetében 268,9 forint/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Az előzetes becslések szerint a háztartások kevesebb mint negyedét érintik majd a rezsicsökkentés kapcsán bejelentett módosítások. Ez az arány várhatóan még tovább csökken majd, hiszen a háztartások, családok jelentős része megpróbál majd tudatosabban fogyasztani, így azok is elérhetik az átlagfogyasztói szintet, akik jelenleg ha csak picivel is, de kicsúsznak belőle – nyilatkozta az Origónak csütörtökön Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a két energiahordozó esetében éves szinten kétmillió forintnál is több marad egy átlagos háztartásnál.

Az alábbi kalkulátoron kiszámolható, hogy annak, aki érintett, hogyan változik a rezsiköltsége augusztustól: https://rezsikalkulator.origo.hu/