Milliárdos kormányzati támogatásból épül meg a Szondi ipari iskola új gépészeti tanműhelye, ahol a fiatalok teljes körű autószerelői képzést kaphatnak.

A megvalósításra váró fejlesztés részleteiről szerda délután sajtótájékoztató keretében adtak tájékoztatást a NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola udvarán.

Elsőként Balla Mihály térségünk országgyűlési képviselője mondta el gondolatait a beruházáshoz kapcsolódóan. Beszédében visszatekintett a közel egy évvel ezelőtti eseményekre, amikor Palkovics László miniszter városunkba látogatása alkalmával a vidék fejlesztési feladatait tárgyalta át a térségben működő, és jelentős áruforgalmat bonyolító cégek vezetőivel.

Ekkor vetődött fel az a fontos elhatározás, hogy a Szondi iskolának egy korszerű tanműhelyre van szüksége, amely mindamellett, hogy kielégíti a 21. századi képzés lehetőségeit fejlett körülményeket is biztosít az autószerelő, a gépész és épületgépész szakmákra jelentkező diákok számára. Ezért a minisztérium egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy 950 millió forinttal támogatja az új műhelycsarnok megépítését és a hozzá kapcsolódó gépészeti oktatóeszközök beszerzését.

– A gépjármű-mechatronikai tanműhelyben a tanulók a legmodernebb gyakorlati eszközökkel olyan munkafolyamatokat is gyakorolhatnak, amellyel megalapozhatják, gazdagíthatják tudásukat, és amelyet később a munka világában is kamatoztatni tudnak – hangsúlyozta Balla Mihály.

Csach Gábor városunk polgármestere elmondta, hogy a tavaly novemberi konferencia azon kevés események közé tartozik, amely kézzelfogható eredményt hozott.

– Balassagyarmaton a zöld város beruházás és az atlétikai pálya mellett a harmadik olyan projekthez érkeztünk, amely a kormányzatnak köszönhetően a háborús, inflációs helyzet ellenére is megvalósulhat – hangsúlyozta a polgármester, aki a beruházás fontosságára is rávilágított. – A lakosság és a gazdasági erő megtartásához feltétlen szükség van a magas színvonalú oktatásra, amelynek a térségben lévő gazdasági igényekkel összhangban kell fejlődnie és korszerűsödnie.

Majd Gembiczki Ferenc a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja nyújtott tájékoztatást a fejlesztésről és mondott köszönetet.

A beszédeket követően az akadálymentesített, 700 négyzetméter alapterületű tanműhely látványterveit Tanka Ágnes, a házigazda intézmény vezetője mutatta be részletesen a jelenlévőknek.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói