A Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően egy fiatal, tehetséges zongoraművész, Tóth Kamilla adott koncertet augusztus 28-án az Artéria Művészeti Galériában.

Kamilla Ózdon született, ötéves kora óta zongorázik. Miután Miskolcon a Bartók Béla Konzervatóriumban elvégezte középfokú tanulmányait, sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Inspiráló környezetben, kiváló mesterektől tanult klasszikus zongora szakon. 2011 és 2016 között a Snétberger Zenei Alapítvány növendéke, majd korrepetitora. 2016-ban Dubrovay-díjat érdemelt ki az Országos Cziffra György zongoraversenyen. 2019-ben zongoristaként működött közre az Orosz Nemzeti Balett zenekarában és a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarban is.

Sikeres diplomakoncert után Gulyás István tanítványaként fejezte be tanulmányait az egyetemen. Szakdolgozatának címe: „A hátrányos helyzetű tehetséges romák kiemelkedése a zene által”. Kamilla jelenleg korrepetitor az Operettszínházban és a Balettintézetben.

A zongoratanár és –művész Tóth Kamilla a balassagyarmati hangversenyen Chopin, Schubert, Debussy, Bach, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveit játszotta. Méltán kiérdemelte a közönség elismerését. A hallgatóság nemcsak a zongorajáték örömében részesült, hanem a zeneszerzőkről elmondott ismeretekkel is gazdagodott.

Meglepetésként Horváth Károly, a gordonka virtuóza, mestere,Vittorio Monti „Csárdás” című népszerű művét adta elő. A zenekari hangzást Kamilla zongorajátékával biztosította, a hegedűszóló jelen esetben Károly hangszerén, gordonkán szólt.

Horváth Károlynak december 10-én lesz az estje az Artériában, ahol Kamilla is közreműködik.

Pásztor Éva

Fotók: Fricska Éva