Felgyorsítják a biomassza távfűtés bővítését a városban.

A gazdasági válsággal együtt jelentkező energiaválság, a gázárak egekbe emelkedése kényszerhelyzetbe hozta a város vezetését. Az önkormányzat intézményei fűtésére a közbeszerzés alapján az előző évi árakhoz képest 16-szoros áron kapott ajánlatot, aminek kigazdálkodása komoly terheket jelent Balassagyarmat számára. Ezt szükségessé tette egyéb alternatív megoldások keresését.

A Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézetben 2008 óta üzemel biomasszával működő kazánház, amelynek kapacitása egyharmad részben van kihasználva. A szabad kapacitások felhasználásának lehetőségeiről és a távfűtési rendszer bővítéséről tartott sajtótájékoztatót kedd délután Csach Gábor, polgármester és Kéri László, a BIOHŐ-Energetikai Kft. ügyvezetője a kórház kazánházában.

– A gáz világpiaci árának tartós emelkedése miatt szükséges a gáztól független fűtési technikák előtérbe helyezése. Ez alapján került képbe a biomasszával működő kórházi kazán, amelynek kétharmados szabad kapacitása van. Ezt felhasználva és további biomasszával működő kazánházak felépítése biztosíthatja a jövőben az északi városrész tömbházainak fűtését – hangsúlyozta a város polgármestere.
Kéri László tájékoztatójában kiemelte, hogy a létesítményük a kórház ellátása mellett képes hőenergiával ellátni a Szent Erzsébet Idősek Otthonát, a Reménysugár Gyermekotthont, valamint további 670 lakást a Nógrádi lakótelepen és környezetében. Az önkormányzati intézmények ellátására már ez évben sor kerülhet, továbbá keresik a lehetőségét a tömbházak mielőbbi rendszerre kötésére.

(zábrádi)