A balassagyarmati hegedűművész Nógrád Megye Díszpolgára kitüntető címet kapott.

A tizenhatodik Nógrádi Megyenapot a megye névadó településén tartották meg, ahol a megyei közgyűlés által alapított kitüntető címeket, díjakat és miniszteri elismeréseket adták át az arra érdemeseknek.

 

Nógrád Megye Díszpolgára Kitüntető Cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki valamely, a megyéhez kötődő és jelentős eredményt hozó munkájával, egész életművével elismerést szerzett, aki példamutató emberi magatartásával járult hozzá a megye jó hírnevéhez. Idén Banda Ádám hegedűművész vehette át a rangos elismerést.A 36 éves, balassagyarmati származású Banda Ádám hegedűművész 13 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek osztályába. Számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kimagasló eredményt. 1998 és 2003 között Magyarországon három országos versenyen nyert első díjat. 2003-ban a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen első helyezést ért el. 2005-ben Nagydíjat nyert a Dubai Nemzetközi Hegedűversenyen, majd a következő évben második díjat nyert a moszkvai Yampolsky Nemzetközi Hegedűversenyen, ugyanitt elnyerte a zsűri különdíját. 2007 szeptemberében a budapesti Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny első díjasa lett, és megkapta a Hubay-nagydíjat. 2011-ben elnyerte az ECHO Rising Stars nemzetközi díjat.

Számos díjjal tüntették ki: 2001-ben Halász Ferenc-díjat kapott, 2004-ben Pro Europa-díjjal tüntették ki. 2007-ben megkapta a Junior Prima Primissima-díjat, majd ugyanebben az évben az Artisjus-díjat. 2009-ben Márciusi Ifjak Díjat kapott. 2012-ben Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. 2006-ban jelent meg első lemeze, amelyen saját átiratát is játssza zenekari kísérettel. 2011-ben „A magyar hegedű szelleme” címmel adták ki következő lemezét. 2018-ban avatták doktorrá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és idén kapta meg Magyarország legrangosabb zenei díját, a Liszt Ferenc-díjat.

A világ minden táján adott koncertet, többek között Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban, Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Vietnamban és Európa szinte minden országában. Jelenleg, 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít.