Szívből jövő összejövetelen üdvözölték egymást az elszármazott balassagyarmatiak, akiket lágy dallamokkal, érdekes beszélgetésekkel és színvonalas előadásokkal fogadtak.

Immáron 36. alkalommal hívta életre hagyományos, évente megrendezésre kerülő ünnepségét a Madách Imre Városi Könyvtár, a Honismereti Kör és városunk önkormányzata rendhagyó helyszínen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében. A több évtizedes múltra visszatekintő rendezvény lehetőséget biztosít, hogy az itt élő illetve a városból elszármazott személyek évről évre felidézzék személyes emlékeiket, találkozzanak rég nem látott ismerőseikkel, barátaikkal, egykori iskolatársaikkal, emellett bepillantást nyerjenek a város jelenlegi életébe, figyelemmel kísérjék szellemi, művészeti és közéleti produktumait.

A program kezdete előtt a megjelent vendégek a Trio Brillo klasszikus zenei koncertjével hangolódhattak az estre.

A műsor nyitányaként Sebján Rozi táncművész lépett színpadra, aki kifejezetten a találkozóra készített koreográfiájával nyűgözte le a közönséget. Ezt követően az est házigazdája, Csach Gábor polgármester köszöntötte a jelenlévőket és a szokásokhoz hűen összefoglalta az elmúlt évek történéseit illetve ismertette a közeljövő feladatait.

– Ebben a nehéz gazdasági helyzetben és energiaválsággal teli időszakban a város önkormányzata folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több balassagyarmati projekt befejeződhessen – hangsúlyozta a város első embere, aki hozzátette, hogy több beruházás megvalósítása illetve előkészítése jó úton halad: ilyen az atlétika pálya kivitelezése, a hamarosan teljesen elkészülő új sportcsarnok, valamint a 23 hektár zöldterület rekreációját magába foglaló Zöld Csiga beruházás.

Kiemelte: – A színházterem 1914 óta vágya a városnak, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a projekt Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából mindenféleképp folytatódjon. Beszédében rávilágított, hogy az energiaválság ellenére sem készül az önkormányzat intézmények bezárására. Csak olyan kiállítóhelyet zárnak be, amely tevékenységet egyéb helyen tudnak működtetni.

A rendezvény részeként Tyekvicska Árpád történész ajánlotta a hallgatóság figyelmébe Majoros István Palócok földjén című könyvét. Majd Saliga Zsófia műsorvezető beszélgető partnere Olexa Miklós volt, aki az általa létrehozott 1. Kerékpármúzeum kulisszatitkaiba, valamint az Ipoly Túrarendszer működésébe vezette be a résztvevőket. A továbbiakban a két tehetséges gyarmati filmes, Cseh Lóránt és Kovács Domonkos Nyugat-Nógrádról készített rövid filmjét vetítették le. A kisfilmről és a Palóc Videotéka tevékenységéről Kovács Domonkos kisfilm-rendező szolgált érdekességekkel, akit Olicsek Ádám rádiós szerkesztő kérdezett.
A találkozó kellemes zenei csemegéit Kökény Ági és barátai szolgáltatták.

(zábrádi)

Sümegi Tamnás fotói