Magyarországon évente többezer gyermek kerül kórházba balesetek, műtétek és egyéb betegségek miatt Amikor egy gyerek kórházba kerül kiszakad a baráti közösségéből, egy ismeretlen, az egész család addigi életét felforgató eseménnyel kell szembenéznie, ami bennük és a szüleikben is feszültséget, félelmet kelt.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei, az Amigók, már közel 8 éve látogatják a beteg gyerekeket a kórházakban, hogy nyelvtanítással, játékkal és a barátság erejével motiválják őket. Jelenleg 150-160 önkéntes jár a beteg gyerekekhez az ország 5 városában, Budapest mellett Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben és Pécsen, összesen 16 kórházi osztályon csalnak mosolyt a gyerekek arcára.

Rengeteg felkérést kapnak az Amigók az ország több városából a gyermekosztályokról, azonban egy új város elindítása sok felkészülést és erőforrást igényel szervezettől, így sok helyen nem tudnak személyesen jelen lenni. Így kitaláltak egy átmeneti megoldást: idén ősszel 1000 db kórházban lévő gyereket szeretnének megajándékozni a KalanDobozzal, hogy hozzájuk is eljuttathassák az Amigos élményt, azaz a játékos tanulás és barátság gyógyító erejét. 8 városba, Zalaegerszegre, Ajkára, Miskolcra, Salgótarjánba, Szolnokra, Nyíregyházára, Kisvárdára és Balassagyarmatra kerülnek.A projektet a LEGO Csoport támogatásával valósítják meg, céljuk a játék általi tanulás élményének minél több beteg gyerekhez eljuttatása.

– Ez a doboz összecsomagol rengeteg mindent, amit a COVID járvány alatt tanultunk.Gyorsan kellett reagálnunk, összességébn azonban innovatív és izgalmas online foglalkozásokat hozhattunk létre a hátrányos helyzetű gyerekeknek számára is, amit most további saját fejlesztésű játékokkal együtt az Amigos KalanDobozzba csomagoltunk. Így közelebb kerültünk az álmunkhoz és missziónkhoz, miszerint egy napon minden beteg gyerek mellett legyen majd egy Amigo, hiszen olyan intézményekben gyógyuló gyerekekhez is el tudjuk juttatni az Amigos élményt, ahol nincs még önkéntes bázisunk- fogalmazott így Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója és vezetője.

– A gyerekek a dobozt az osztályra érkezésükkor kapják meg, amivel oldani tudjuk a kórház okozta riadalmat, félelmet, a felmerülő rossz érzéseket. A gyerek kinyitja a dobozt és rögtön tevékenykedni tud, elterelve a gondolatait jelenlegi helyzetéről. Olyan játékokat kínálunk, amelyeket már ismernek, nem kell bonyolult játékszabályokat olvasgatni. A jól megszokott játékokat azonban Amigos köntösbe bújtatták. A gyerekeknek lehetőséget adunk arra is ezzel a dobozzal, hogy a kórházi szobában nyissanak egymás felé és tudjanak (amennyiben van erre lehetőségük) közösen is játszani. Az óvodás korosztályt bátorító mesékkel szeretnénk megörvendeztetni, az iskolásokat pedig a nyelvek sokszínű világába hívjuk kalandozni – mondta el Dobos Kata, gyógypedagógus, az Amigos munkatársa és a KalanDobozz projekt vezetője

A dobozokba emellett kézműves eszközök, az Amigos saját fejlesztésű foglalkoztató füzetei, nyelvek fejlesztését segítő kártyajáték és LEGO építőkockák is kerülnek.

Kórházi dolgozókat, gyermekosztály főorvosait is megkérdezték, miben lehet segítség a KalanDobozz: “A gyermekek számára fontos, hogy saját fejlesztőkkel és játékokkal gazdagodnak, amit utána akár haza is vihetnek. Mindenképpen az osztályra kerülésük napján kapják meg, hiszen ez visszavet a rémületből, kétségbeesésből gyermek és szülő tekintetében egyaránt.“

Segítsd Te is a KalanDobozzok célbaérést!

Segíts a dobozok megtöltésében nyelvtanulós kártyajátékkal és foglalkoztató füzetekkel! Az Amigos honlapján bármelyik város kórházának gyermekeit támogathatod, akár ki is tudod választani, hogy csak a saját városodba kerülő KalanDobozzokba szállj bele.

Itt tudsz minket támogatni:
tamogatas.amigosagyerekekert.hu