Halálának 21. évfordulóján egész napos filmvetítéssel és verses-irodalmi esttel emlékeznek városunk egykori kulturális szakemberére. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban október 13-án, csütörtökön 18 órakor kerül megrendezésre a Csikász István irodalmi est.

„Ez itt egy arc. Ne ítélj, kedves Olvasó, bár volna mit, hiszen szimpatikus, vagy nem szimpatikus. Felület csak. Mozdulata nincs, hangja nincs, csak egy arc.” Csikász István arcát, hangját, mozdulatait Balassagyarmaton – és szerte az országban is – sokan ismerték. Lehetett szimpatikus, vagy nem, ez igaz, de az itt élő és munkálkodó „felülete” – így vagy úgy – nyomot hagyott mindannyiunkban. Bennünk, akik ismerték.

A hármas szám végigkövette életét: 13-án született, „egy keddi napon fénylő júniusban egy hajnalon” 1933-ban, és szeptember 13-án távozott közülünk. „Én azt hiszem, önmagamban nem is egyszerűen az ikrek-jegy jellemző rám, hanem egyenesen a hármasikrek-jegy: a rajz-vonal-folt-szín bűvöletében, a vers-próza-színmű szuggesztivitásában és a színpad kényszerűségében élek nap-mint-nap, percről-órára, évtizedek: gyermekkorom óta és egyfolytában és mindig.” Az első 1991-ben kiadott verseskötete, amely a Vallatás címet kapta, tavaly ünnepelte volna megjelenésének 30. évfordulóját. Az irodalmi estre ebből a kiadványból 13 mű került kiválasztásra: Számtanvers, Mozi, Hallgatok, Nem, Meghalunk, Farkasének, Pont, Perlő ének, Karcolat, Koszorús költő, Fák, Szivárvány, Június.

A rendezvényen számos Csikász-verset hallhatunk a városban élő és a Balassagyarmathoz kötődő művészektől illetve a neves színpadalakító családtagjaitól. Verset mond Borkó Edit, Csach Gábor, Csábi István, Csallóné Majoros Erzsébet, Csikász Luca, Fábry István, Kemenes Tamásné Fábián Orsolya, Matúz Gábor, P. Kerner Edit, Sinágel József, Varga-Csikász Bence, Varga-Csikász Bese.

Az est zenei fellépői között szerepel Lengyel Judit, Lévárdi Beáta, Perneczyk Zsolt és Végh Gyula.

Az előadást követően ünnepélyes keretek között újra felavatásra kerül a Csikász terem, valamint egész nap megtekinthető lesz egy portréfilm a polihisztorról elnevezett helyiségben.

A program ingyenesen látogatható!