Nem mindennapi laborterem kapott helyet a Szent-Györgyi Albert Technikum udvarában, amely az itt tanuló diákok gyakorlati oktatását segíti elő. A rendhagyó program nagy előrelépést jelent az intézménynek az újabb sikeres együttműködés útján.

A kecskeméti Neumann János Egyetem speciális hallgatótoborzást szolgáló országos körutazásának első állomása a NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikumába vezetett.

A napokban felállított mobil tanterem az informatika szakos középiskolásokat segíti a gyakorlati tudásuk gyarapításában, illetve a tanulási és a pályaválasztási előmenetelükben. A rendhagyó órákon gépészeti és logisztikai gyakorlatra épülő programokat mutatnak be az itt tanuló diákoknak, illetve a Szondi György Technikum tanulói is betekintést nyerhetnek a különleges tanításba.

A Nobel-díjas biokémikusról elnevezett tanintézmény évek óta szoros kapcsolatot ápol a Semmelweis Egyetemmel, az önkormányzattal és a városi kórházzal az egészségügyi ágazat kapcsán. Az intézményben a legnagyobb tanulói létszámmal az informatikai terület működik, az ágazat gyakorlati képzésének korszerűsítése és a tanulók magasabb szintű oktatása érdekében vette fel a technikum a kapcsolatot a kecskeméti egyetemmel.

Az együttműködés partnerei sajtótájékoztató keretében ismertették jövőbeli elképzeléseiket.

Csach Gábor polgármester elmondta, az kooperáció célja, hogy balassagyarmati cégeket bevonjanak a duális képzést Magyarországon meghonosító kecskeméti egyetem partnerei közé.

– Ez elsősorban azért fontos, hogy ne elszívja az egyetem az érdeklődő fiatal értelmiségünket, hanem a képzési és majdani munkahely biztosításával megtarthassuk a városban és a környékén őket – hangsúlyozta városunk első embere, aki kiemelte, hogy a városvezetés célja, hogy ne csak a középiskolások érdeklődése induljon el Kecskemét felé, hanem a kecskeméti diákok is orientálódjanak Balassagyarmatra.

Kovács Lóránt, az egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának dékánja kiemelte, hogy olyan mérnököket, informatikusokat szeretnének képezni, akik elméleti tudásukat a gyakorlatban is alkalmazni tudják, és olyan helyeken dolgozhassanak, ahol szükség van a műszaki tudásukra.

– Idén létrehoztunk egy mobil utazó osztálytermet, amiben olyan érdekességeket is be tudunk mutatni a fiataloknak, amivel meg tudjuk győzni őket, hogy az informatikai pálya egy kreatív alkotó munka, biztos jövőt kínál, és számos előnnyel jár – hangsúlyozta az egyetem dékánja.

  • A Neumann Technológiai Bázis megalkotásakor az volt az alapkoncepció, hogy olyan diákoknak is meg tudjuk mutatni az egyetemet, illetve a profilunkba tartozó szakmákat, akik nem tudnak eljönni Kecskemétre – árulta el Halczman Szilvia, az egyetem beiskolázási igazgatója. Hozzátette: – A konténerben tartott foglakozásokat nagy siker övezte a tanulók körében, akik egy 3D szimulációs programot próbálhattak ki, illetve a fenntarthatósági előadáson kaptak betekintést a mobiltelefon útjába.
  • Egy kisebb csoport korábban már járt Kecskeméten, azonban nagy öröm számunkra, hogy házhoz jött az egyetem, ennek köszönhetően mind a 165 informatika szakos diák megismerhette az intézmény pontos profilját – mesélte Szrenka Anikó, a technikum vezetője.

A programsorozat része volt egy üzleti találkozó, ahol a Prysmian, a Delta Tech, a Parat, a Mahle és a Magna Car Top Systems cégeinek képviselőivel folytattak egyeztetéseket a duális képzés lehetőségeiről.

(zábrádi)