Az 1956-os forradalomra és a köztársaság 1989-es kikiáltására emlékezett Balassagyarmat.

A város önkormányzata az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 66., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 33. évfordulója tiszteletére tartott ünnepi képviselő-testületi ülést a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamratermében vasárnap délután, ahol Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester átadták a város szakmai díjait, valamint a jó tanuló és jó sportoló elismeréseket.

A Balassagyarmat Kiváló Pedagógusa díjban részesült Mák Katalin, a Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvoda helyettes intézményvezetője, Polgárné Balla Ildikó, a Kiss Árpád Általános Iskola tanítója, Csábiné Gerbely Mária Magdolna, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanára, valamint Pappné Filó Noémi pszichológus, a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Balassagyarmati Tagintézményének intézményvezető-helyettese.

A Balassagyarmat Kultúrájáért díjat Soós Géza újságírónak ítélték oda.

A Balassagyarmat Egészségügyéért díjat dr. Somosi Erika, a Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet belgyógyászati osztályának főorvosa, valamint Cseh Nóra, a Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet addiktológia osztályának vezető főnővére kapta.

A Balassagyarmat Sportjáért díjat Oláh László a Vitalitás Sportegyesület Íjászat szakosztályvezető, edzője és Gaál Péter, a Dózsa György Általános Iskola testnevelő tanára vehette át.

A Balassagyarmat Szociálpolitikájáért díjat adományoztak Ónodi Margaréta, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője, valamint Hegedűs László, a Szent Erzsébet Idősek Otthona gépkocsivezetője részére.

A Balassagyarmat Közbiztonságáért díjat Baranyi Zsolt, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezető-helyettese vehette át.

A Balassagyarmat Jó Tanulója, Jó Sportolója emlékérem elismerésben részesült Almásy Zente, Borda Zoé, Cseri Áron, Drajkó Dóra, Kalcsó Hanna, Kenyeres Donát, Ódor Benedek, Pásztor Alíz, Péter Dorina, Pintér Lili, Reznicsek Luca, Schmiedt Réka, Specziár Viktor Dénes, Szorg Lara és Vrbovszki Liza.

 

Az ünnepélyes díjátadón a város azon polgárait is köszöntötték, akik az elmúlt egy évben megyei és országos elismerésekkel járultak hozzá Balassagyarmat jó híréhez.

Az év Nógrád megyei civil szervezete elismerést a Vitalitás Sportegyesület vehette át. Az év Fémipari vállalkozása díjat Nógrád megyében Tóth András és Tóth Andrásné, a Xhénia Alumínium radiátor és Szerkezetgyártó Kft. tulajdonosai kapták. Szondi György díjban részesítették a Balassagyarmati Rendőrkapitányságot, valamint Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatával tüntette ki az Országos Polgárőr Szövetség Gál Zoltán határrendészeti tisztet. A Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany Fokozatában részesült Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke a polgárőrségért végzett kimagasló munkájáért. Kresz Géza Emlékérmet kapott Völgyi Péter mentőszakápoló, több mint négy évtizedes szolgálatáért. Perliczi János Díjban részesült dr. Lendvai László, a kórház fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa. 

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat Csáki Éva tehetséggondozási koordinátornak adományozták. Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Urhegyi Ferenc, a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola pedagógusa, míg a Nógrád Megyéért Díjat Vas Ágnes, a Balassagyarmati Honismereti Híradó szerkesztője vehette át. A Nógrád Megye Gazdaságáért Díjat Szántó Csaba, az OTYS Úttechnika Kft. ügyvezető igazgatójának ítélték oda. A Nógrád Megyei Príma-díjat köznevelés kategóriában Lévárdi Beáta zenepedagógus kapta. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült dr. Golyán Szilvia egyetemi docens. A Magyar Pszichiátriai Társaság Oláh Gusztáv emlékérmet adományozott magas színvonalú szakmai életműve elismeréseként Dr. Csekey László főorvosnak.

A díjátadót Fekete Nándor orgonaművész előadása tette felejthetetlenné.

A program a Civitas Fortissima téren folytatódott, ahol a fiatalokból álló Kelet-Nyugati Alkotóműhely utcaszínházi előadása elevenítette fel az 56-os forradalom pillanatait, akikkel a vendégek együtt vonultak át a megemlékezés helyszínére, a Bajcsy-Zsilinszky utcai emlékműhöz. Itt Csach Gábor polgármester mondott beszédet és idézte fel a városi eseményeket, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Az emléknap színvonalát fokozta a Balassagyarmati Dalegylet Ember Csaba karnagy vezényletével, a Gyarmati Színkör és a Kelet-Nyugati Alkotóműhely produkciói. A rendezvényen közreműködtek a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársai.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás